به گزارش گروه اقتصاد گزارش خبر_انرژی، کاهش درآمد نفتی ایران به دنبال مواجهه با تحریمهای بینالمللی، موضوعی است که مشکلات بسیاری را به وجود آورده است. مسئولان قصد دارند که نشان دهند تحریمها هیچ اثری بر صادرات نفت نداشته، اما آمار فروش نفت کشور، خود گواهی بر این موضوع است.
پس از اجرای برجام، صادرات نفت ایران به دو میلیون و 800 هزار بشکه در روز هم رسید، اما بعد از خروج آمریکا از این معاهده بینالمللی، رقم صادرات به یک میلیون بشکه قبل از برجام هم برنگشت و به روزانه کمتر از ۱۰۰ هزار بشکه سقوط کرد.
از آن زمان تاکنون به دنبال تشدید تحریمها علیه ایران، مسئولان کشور، نفت را با تخفیفهای هنگفت به بزرگترین واردکننده نفت ایران یعنی چین میفروختند.
در همین زمینه، طبق اعلام بلومبرگ، یک پالایشگاه چینی طی اقدامی نادر به جای ایران و روسیه از آفریقا سفارش نفت سبک داده است. این محموله دو میلیون بشکهای که پالایشگاه نفتی مستقل لندبریج چین از آفریقا برای دریافت در ماه ژانویه سفارش داده، بسیار شبیه به نفت سبک ایران است. اما به دلایل متعددی این پالایشگاه تشخیص داده است که دیگر از ایران خرید نکند.
تحریم اثر ندارد؟
محسن پاکنژاد، وزیر نفت دولت چهاردهم، در حاشیه جلسه چهارشنبه هیئت دولت در جمع خبرنگاران گفت: چه ترامپ و چه بایدن رئیس جمهوری شوند، فرقی ندارد. چون به هر حال بر اساس سازوکارهایی که در وزارت نفت وجود دارد، به صورت مستقل تدابیر برای افزایش فروش نفت در نظر گرفته میشود.
او خاطرنشان کرد: هیچگونه دغدغه جدی در خصوص فروش نفت وجود ندارد و راهکارهای مورد نظر در این خصوص آزموده و تجربه آن کسب کرده شده است.
مشخص نیست اگر دغدغهای در خصوص فروش نفت وجود ندارد، چرا بهرغم افزایش تخفیف نفتی، یکی از مشتریان نفتی ایران دیگر حاضر به واردات نفت از ایران نیست؟ چرا حساب سرمایهگذاری نفت و گاز و حساب ذخیرهسازی گاز که باید از محل درآمدهای نفتی تامین شود، در بودجه سال آینده پیشبینی نشده است؟
پیشتر مرتضی بهروزیفرد، کارشناس انرژی، در گفتوگو با تجارتنیوز متذکر شده بود : اگر ترامپ تصمیم داشته باشد که به چین فشار وارد کند تا واردات نفت از ایران را کم کند یا به صفر برساند، چین هم از آمریکا حمایت خواهد کرد. چرا که چین مراودهای بیش از یک تریلیون دلار با آمریکا داشته و متاسفانه آمریکا میتواند به چین به جهت کاهش واردات نفت از ایران فشار وارد کند.
با توجه به شواهد موجود، مشخص است که اگر مسئولان در زمینه افزایش درآمد نفتی، به تحریمها توجهی نداشته باشند، اوضاع بدتر از حال حاضر خواهد شد و دیگر همین درآمد اندک نفت هم از دست خواهد رفت.
افزایش ریسک خرید نفت از ایران
مبنای فروش نفت ایران، نفت برنت است. همیشه نفت برنت با نفت کشورهای عضو اوپک حدود سه دلار اختلاف قیمت دارد و بالاتر از قیمت نفت کشورهای خلیج فارس است. از این رو، تخفیف ایران برای نفت سبک حدود سه دلار و در حالت کلی بیش از شش دلار است.
در حال حاضر قیمت نفت ایران پایینتر از قیمت نفت آفریقاست، اما پالایشگاه لندبریج چین، حاضر شده است که نفت آفریقا را با قیمت بالاتر خریداری کند.
این بدان معناست که اگر تمهیدات لازم اندیشیده نشود و اثر تحریمها دائما انکار شود، ممکن است خریداران نفتی ایران روز به روز کمتر شوند و ریسک خرید از ایران را حتی با وجود افزایش تخفیف نفتی نپذیرند.