به گزارش گروه صنعت و تجارت گزارش خبر_انرژی،موضوع افزایش قیمت بنزین امری حساس است. تاکنون مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری، و محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهوری، اعتراض خود را نسبت به یارانه بنزین عنوان کردهاند، مسئولان مختلف اطلاعات متناقضی ارائه میدهند. یک مقام از عدم تغییر قیمتها خبر میدهد، در حالی که دیگری بر ضرورت اصلاح قیمتها تأکید میکند. این عدم هماهنگی میان مسئولان، سردرگمی جامعه را دوچندان کرده است.
حال پس از گذشت پنج سال از تجربه آبان ۹۸ و افزایش یکشبه قیمت بنزین، بار دیگر موضوع افزایش قیمت بنزین در سال ۱۴۰۴ مطرح شده است.
افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت بنزین در سال ۱۴۰۴
حجتالله میرزائی، رئیس مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی ایران، در هجدهمین نشست هیات نمایندگان اتاق ایران درباره لایحه بودجه ۱۴۰۴ توضیح داد: برای حاملهای انرژی در بودجه افزایش قیمتی پیشبینی نشده است، اما پزشکیان در جلسهای که هفته گذشته با اقتصاددانان داشت اعلام کرد قیمت حاملهای انرژی و بهویژه بنزین، در سال آینده باید به اندازه نرخ تورم تعدیل شود. این یعنی در سال ۱۴۰۴، ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش قیمت بنزین خواهیم داشت.
این در حالی است که پیشتر، مهرداد بائوج لاهوتی، عضو کمیسیون انرژی مجلس، گفته بود دولت قصد دارد قیمت بنزین را در سال آینده افزایش دهد. اما این ادعا از سوی وزارت نفت تکذیب شد.
اعلام ناگهانی افزایش نرخ بنزین، بدون آمادهسازی روانی و اجتماعی، واکنشهای شدید مردمی را به دنبال دارد. تجربه نشان داده است که در چنین شرایطی، جامعه با شوک اقتصادی و روانی مواجه میشود که آثار آن مدتها باقی میماند.
افزایش استرس و نگرانی عمومی اخبار ضدونقیض و عدم شفافیت در تصمیمگیری، به ایجاد حس بیثباتی در جامعه منجر میشود. مردم نمیدانند چگونه برای آینده خود برنامهریزی کنند و این امر موجب افزایش استرس و نگرانی میشود.پیش از اجرای رسمی افزایش نرخ بنزین، شایعات و اخبار غیررسمی میتوانند قیمتها را در بازار افزایش دهند. این تورم روانی، به مردم فشار اقتصادی بیشتری وارد میکند.
مشخص نیست این اظهارات متناقض به چه دلیل در کشور بازگو میشود. اگر موضوع بنزین به قدری حساس است که اظهارات متعدد مدام تایید و تکذیب میشود، پس چرا مسئولان به حرف کارشناسان گوش نمیدهند؟
افزایش نرخ بنزین اگرچه ممکن است از نظر اقتصادی و مدیریتی ضروری باشد، اما نحوه اجرای آن و رفتار مسئولان با مردم تأثیر مستقیمی بر پذیرش این تصمیم خواهد داشت.
چنانکه به نظر میرسد، عزم دولت برای افزایش قیمت حاملهای انرژی جدی است. قیمت برق و آب از مهرماه سال جاری افزایش یافته است و با توجه به اظهاراتی که پیشتر گفته شد، گویا افزایش قیمت بنزین در سال آینده حتمی است.
این بدان معناست که مسئولان هیچ توجهی به تذکرات کارشناسان مبنی بر پایین بودن کیفیت بنزین تولیدی، بالا بودن مصرف خودروهای داخلی، تاثیر قیمت حاملهای انرژی بر تورم و... نداشتهاند و قصد دارند با راهکار قیمتی، کمبود بنزین را بحرانیتر کنند