بیانیه گام دوم در زمینه علم و فناوری، خواهان افزایش شتاب رشد علمی و عبور از مرزهای کنونی دانش در مهمترین رشته ها، جبران عقب ماندگی ها و احساس مسئولیت جهادگونه برای دانشگاه ها و جامعه علمی و نخبه کشور است.
ازآنجاکه ایجادکنندگان و پیام فرستندگان و برنامه سازان این فناوری ارتباطی و اطلاعاتی عمدتاً کشورهای توسعه یافته غربی هستند تعجبی هم ندارد که انبوه فیلم ها و سایت های پرمخاطب آنها هویت فرهنگی و قومی کشورهای مصرف کننده را تحت تأثیر قرار داده و تضعیف کند.
جنگ رسانه ای شامل هرگونه اقدام نرم افزانه اعم از روانی، تبلیغاتی است که جامعه یا گروه هدف را درراستای تضعیف و نفوذ نشانه می گیرد و بدون درگیری نظامی و گشودن آتش رقیب را به انفعال یا شکست وا می دارد.
عصری که در آن زمان و مکان به سرعت درنوردیده شده است. اطلاعات و ارتباطات با کمترین زمان و کمترین هزینه از طریق فضاهای مجازی که حکم نظام های عصبی جوامع را دارند، تبادل می شود.
در این یادداشت به برخی از گام به گام به سوی آرمان های انقلاب اسلامی در فراز های این بیانیه که ترسیمی شفافی در چهل سال دوم انقلاب اسلامی پرداخته شده است، اشاره و نتایج اکتسابی آن را بررسی می کنیم.
در این یادداشت به برخی از دستاوردها، ارزش ها و آرمان های انقلاب اسلامی در فراز های این بیانیه که ترسیمی شفافی در چهل سال دوم انقلاب اسلامی پرداخته شده است، اشاره و نتایج اکتسابی آن را بررسی می کنیم.
به طور کلی پرداختن به روندهای طی شده در طول چهل ساله عمر انقلاب اسلامی نیز از جمله نکات مثبت بیانیه است. حتی بیانیه در گذشته چهل ساله انقلاب نیز متوقف نشده و به روندهای فعلی و جاری کشور نیز می پردازد که می توان از آنها به عنوان پیشران های آینده انقلاب در بیانیه نام برد.
بیانیه گام دوم انقلاب در بخش نخست خود برای ترسیم فراز و فرودهای تاریخی کشور از تکنیک روندپژوهی به خوبی بهره گرفته است. در متن آن ارجاعات متعددی درباره وضعیت دوران، قبل از انقلاب، پیروزی و تثبیت انقلاب اسلامی و وضعیت فعلی کشور قابل مشاهده است.
بر اساس بیانیه گام دوم، میتوان تهدیدهای گفتمـان انقـلاب اسـلامی را در سـه محـور تهدیدهای (هویتی، سیاسی و علمی) مطرح نمود و با عمل به موازین آن تمامی تهدیدات منطقه و کشور به فرصت تبدیل شود.
با عنایت به جایگاه سیاست گذاران بیانیه گام دوم انقلاب در حکمرانی نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران ضروری است ظرفیت این بیانیه برای تقویت کارآمدی حکمرانی دفاعی امنیتی کشور بهره گرفته شود.
نتایج و یافته های تحقیق نشان می دهد که با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری توجه به سیاست گذاری رسانه ای میتنی بر بصیرت و مهارت انتقادی به عنوان یکی از بخش های سواد رسانه ای ضمن فراهم ساختن شکست محاصره تبلیغاتی و تهاجم نرم نظام سرمایه داری سلطه جو، تسهیل کننده تحقق فصول و اهداف بیانیه گام دوم به مثابه منشوری برای دومین مرحله خودسازی، جامعه پردازی و تمدن سازی انقلاب اسلامی خواهد بود.
مسأله مهم دیگر اینکه در شرایط تهدید نرم و تهاجم فرهنگی نظام سلطه، ترویج اهداف گام دوم انقلاب اسلامی نیازمند ایجاد وحدت در بین رسانه های کشور است، به گونه ای که با استفاده از شیوه های مختلف رسانه ای ضمن خنثی سازی تهدید و تهاجم نرم نظام سلطه و به فراخور فعالیت هررسانه ابعاد مختلف اهداف گام دوم انقلاب مورد بررسی قرار گیرد و با شیوه های روز و همچنین ایجاد جذابیت های بصری برای عموم جامعه تبینی و تشریح گردد.
در تبیین راهبردهای ترسیمی در بیانیه گام دوم انقلاب با مرکزیت محورهای اصلی جمهوری اسلامی ایران باید چنین گفت که انقلاب اسلامی ایران یک گفتمان سیاسی و فرهنگی و فراتر از یک حادثه تاریخی و پدیده سیاسی صرف بوده و دارای ماهیتی فراملی، رهایی بخش، جهان شمول و الهام بخش است.
کامیابی و توفیق میراث سیاسی بنیانگذار جمهوری اسامی ایران، امام خمینی(ره) در گرو نگاهداشت و پایداری گفتمان انقلاب در ساحت اندیشه و باور جامعه و تحقق عینی و عملی اصول و ارکان این گفتمان در عرصه های مختلف حیات جمعی ملّت ایران است.
گرچه یکی از پیشران های مهم و سرنوشت ساز انقلاب اسلامی در تمامی مقاطع و صحنه ها در سال های گذشته بعد از انقلاب "جوانان" بوده اند و امروز هم وظیفه تحقق بخشیدن به اهداف متعالی آینده انقلاب در چهل ساله دوم بر عهده آنان گذاشته شده است.
در واقع تفاوت گام اول انقلاب با گام دوم پیش رو در این مسئله است که اگر گام اول انقلاب، گام تأسیس و تثبیت انقلاب اسلامی نامیده شود، گام دوم انقلاب بر اساس متن بیانیه، ورود انقلاب اسلامی به دومین مرحله خودسازی، جامعه پردازی و حرکت به سوی تمدن سازی است که مؤلفه ها و ارکان شکل دهنده آن ، بسیار متفاوت تر از محیط گام اول خواهد بود.
از جمله کارکردهای یک سند راهبردی، استاندارد سازی حرکت جمعی یک ملت ، پیوند زدن حال و آینده آن ، برجسته سازی آرمان های مشترک ، وحدت بخشی و ایجاد انسجام، افزایش قدرت برخورد با مشکلات، الهام بخشی به ذینفعان و معنابخشی و... است.
انقلاب اسلامی فریاد حمایت از آنان را بلند کرد و میدان تلاش و فعالیت را بر آنان گشود تا جایگاه خود را در یابند. آنجا که به تربیبت فرزندان پرداختند. آنجا که در میدان نبرد و مبارزه شرکت کردند ، آنجا که بر کرسی مدیریت تکیه زدند و آنجا که در میدان علم و پژوهش گام نهادند و سرافراز بیرون آمدند.
متفکران باید برای مصون نگه داشتن فرهنگ ایثار و شهادت از آسیب، راهکار ارائه دهند. تا حصول نتایج ترویج فرهنگ و ایثار در جامعه به پایداری، مقاومت و آزادگی ختم شود.