انقلاب اسلامی ایران و آموزه های آن، شکل دهنده ی جهت گیری ها و اهداف سیاست خارجی ایران در روند گذشته بوده است و در آینده نیز نقش اولیه را ایفا خواهد نمود .
مدیریت جهادی، معطوف به همه ی عرصه های انقلاب در سطوح ملی و سیاست خارجی است. اعتماد به نفس، تلاش همه جانبه و خستگی ناپذیری ملت ایران باعث استمرارانقلاب، حفظ استقلال و پیشرفت کشور در عرصه های مختلف گردید.
با پیروزی انقلاب، طرح ها و توطئه ای آمریکا جهت براندازی نظام اسلامی و اعاده ی سلطه خود بر ایران شدت گرفت. کودتای نوژه، حمله ی نظامی به طلبس و جنگ تحمیلی هشت ساله توسط صدام از جمله ی آن ها بود.
ایران اسلامی در سیاست خارجی خود بر اساس اصول عدم سلطه گری و سلطه پذیری، نه تنها با اعمال سلطه و مداخله در سایر کشورها مخالفت نموده، بلکه تسیلم سلطه ی قدرت های بزرگ نیز نشده است .
بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی یک سند و راهکاری است که بهمنظور اجرا در دهه پنجم انقلاب مدنظر قرارگرفته شده و هسته مرکزی آن سپردن کار به جوانها باهدف یک پیشرفت همهجانبه است.
تولید، ثروت، رونق تولید، تولید علم، پیشرفت و آبادانی ایران بیمه کردن انقلاب هموار کردن مسیر قیام جهانی حضرت ولیعصر (عج) همه و همه منوط به توجه به جوانان است و توجه یعنی شناخت موانع و سپس برداشتن آنها از مسیر و گام دوم انقلاب برای این عزیزان است و رونق اقتصاد در این زمینه نقش شریان حیاتی را دارند.
در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، استقلال ملّی به معنی آزادی ملّت و حکومت از تحمیل و زورگویی قدرت های سلطه گر جهان و آزادی اجتماعی به معنای حقّ تصمیم گیری و عمل کردن و اندیشیدن برای همه افراد جامعه تعریف شده است.
در این بیانیه، معنویّت به معنی برجسته کردن ارزش های معنوی از قبیل: اخلاص، ایثار، توکّل، ایمان در خود و در جامعه تعریف شده است، و اخلاق به معنی رعایت فضیلت هایی چون خیرخواهی، گذشت، کمک به نیازمند، راستگویی، شجاعت، تواضع، اعتمادبه نفس و دیگر خلقیّات نیکو است.
در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی اعتقاد بر این است که از تجربه زیسته انقلاب اسلامی، چارچوبی با عنوان نظریه نظام انقلابی قابل استخراج است که آن را از سایر انقلابات مطرح دنیا (انقلابات فرانسه، روسیه، چین و...) متمایز می سازد.
البته در بیانیه مذکور، گام اول انقلاب اسلامی شامل فاز صفر، دوران اولیه، دوره در مسیر پیشرفت سریع و دوره بلوغ است که تقریبا دربرگیرنده نیمی از عناصر فرایند تکاملی انقلاب اسلامی است.
برکات انقلاب اسلامی، سبک مدیریت غالب و راهبردهای اصلی انقلاب اسلامی، از جمله دیگر موضوعات کلیدی است که برای مسیر طی شده انقلاب اسلامی تا مرحله بلوغ مورد توجه قرار گرفته است.
تأکید رهبر فقید انقلاب، حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری بر نقش دانشگاه ها در تحقق جامعه اسلامی نیز بر کسی پوشیده نیست.بنابراین انتظار می رود دانشگاه های اسلامی کشور تأثیر بالایی بر تحقق جامعه اسلامی داشته باشند.
در این یادداشت به مخاطبان و متولیان اجرای بیانیه گام دوم انقلاب بعنوان متولیان اجرایی شدن این موفقیت در فراز های این بیانیه که پرداخته شده است، اشاره و نتایج اکتسابی آن را بررسی می کنیم.
فعال فرهنگی و سیاسی در مورد شهید سلیمانی نوشت:وی با شهادتش، روح ایثار را در جهان دمید و انعکاس نور وجودش محدود به میهن عزیزمان نبود آنسوی مرزها نیز به عنوان چهره ای اسطوره ای، اسلامی و ایرانی شناخته شد.
انقلاب با تبدیل شدن به یک نظام سیاسی یک ساختار سامان مندی را آفریده تا خادم اهداف انقلاب باشد نه اینکه با تبدیل شدن به نهاد از آن وجه انقلابی دست بشوید.
تحقق دولت اسلامی از همان اوایل انقلاب اسلامی به عنوان یکی از اهداف اصلی حرکت اسلامی ملّت ایران مطرح شد و تشکیل این الگوی آرمانی از دولت مقدمه ای بر شکل گیری "جامعه اسلامی" قلمداد شد.
بیانیه گام دوم در زمینه علم و فناوری، خواهان افزایش شتاب رشد علمی و عبور از مرزهای کنونی دانش در مهمترین رشته ها، جبران عقب ماندگی ها و احساس مسئولیت جهادگونه برای دانشگاه ها و جامعه علمی و نخبه کشور است.