به گزارش خبرنگاران گروه جامعه گزارش خبر، گاه مشاهده می کنیم که در فیلم ها و سریال ها، پدر، فرزندش را تهدید به محرومیت از ارث می کند. آبا این امر ممکن است؟
طبق ماده ۸۶۷ قانون مدنی، ارث با موت حقیقی یا فرضی مورث اتفاق می افتد. بنابر این، تقسیم یا تحقق ارث در زمان حیات مورث، محلی از اعراب ندارد و طبق ماده ۸۳۷ همان قانون، امکان محروم کردن ورثه از ارث وجود ندارد.
از آنجایی که قوانین مربوط به ارث، جز قوانین آمره است، یعنی نمیتوان بر خلاف آن توافق کرد، لذا این قضیه صحت نداشته و یک باور حقوقی غلط است.
اما شرایط خاصی در قانون نام برده شده که اگر در فردی وجود داشته باشد، مانع ارث بردن او از فردی می شود که قانونا و در حالتی که آن شرایط وجود نداشت، از او ارث میبرد که از آن، تحت عنوان موانع ارث یاد می شود که در ادامه به بررسی آن می پردازیم.
موانع ارث در قانون
۱- قتل عمدی. کسی که مورث خود را عمدا به قتل برساند، از او ارث نمی برد. (ماده ۸۸۰ قانون مدنی)
۲- کفر. کافر از مسلمان ارث نمیبرد و اگر بین ورثه کافری، مسلمان وجود داشته باشد، مانع ارث بردن ورثه کافر می شود. (ماده ۸۸۱ مکرر قانون مدنی)
۳- لعان. پس از لعان، زن و مرد از هم ارث نمی برند. فرزندی هم که لعان به سبب او واقع شده، از پدر ارث نمیبرد و بالعکس. (ماده ۸۸۲ قانون مدنی)
لعان یعنی مردی، فرزند خود را انکار کند.
۴- نسب نامشروع. فرزند حاصل از رابطه نامشروع، از پدر و مادر خود ارث نمیبرد. (ماده ۸۸۴ قانون مدنی)
۵- غایب مفقود الاثر. اگر بین وراث، غایب مفقودالاثر باشد، سهمش کنار گذاشته می شود تا وضعیتش روشن شود. (ماده ۸۷۹ قانون مدنی)
۶- جنین. هر موقع هنگام فوت مورث، جنینی وجود داشته باشد که زنده به دنیا آمدنش مؤثر در تقسیم ارث باشد و به عبارتی مانع از ارث تمام یا بعضی از ورثه باشد، تقسیم به عمل نمیآید تا وضعیت جنین مشخص شود. (ماده ۸۷۸ قانون مدنی)
جهت هماهنگی برای دریافت شرایط مشاوره حقوقی، با شماره ۰۹۳۶۱۷۷۳۲۴۷ در ارتباط باشید.