سنا در گفت‌وگو با کارشناس تحقیق و توسعه شرکت بورس تهران بررسی شد؛

بازارهای مالی جهان، بهار را چگونه سپری کردند؟

افزایش تورم در خرداد ماه ۱۴۰۱ در بسیاری کشورها مسأله‌ای نگران‌کننده بود. افزایش قیمت انرژی در کنار افزایش قیمت مواد غذایی سبب بالا رفتن تورم در بسیاری نقاط جهان شد. موضوعی که بر بازارهای سرمایه اثرگذار بود.
اشتراک گذاری:
لینک کوتاه
تصویر بازارهای مالی جهان، بهار را چگونه سپری کردند؟

به گزارش خبرنگاران گروه بورس، بانک و بیمه گزارش خبر، عوامل تاثیرگذار بر بازارهای مالی جهانی در خرداد ماه سال جاری پرداخت و گفت: طی خردادماه بانک‌های مرکزی اقدام به افزایش نرخ بهره برای مقابله با تورم کردند. فدرال رزرو آمریکا و بانک مرکزی اروپا از جمله بانک‌هایی بودند که به دنبال کنترل تورم با افزایش نرخ بهره بودند. نرخ بهره در ایالات متحده آمریکا ۰.۷۵ درصد افزایش یافت و به ۱.۵ تا ۱.۷۵ درصد رسید.

راضیه حسن نیا افزود: در ژاپن اما بانک مرکزی این کشور اعلام کرد برنامه‌ای برای تغییر سیاست‌های پولی در این کشور ندارد و به دنبال آن ارزش ین ژاپن در برابر دلار بیش از ۱/۵ درصد کاهش یافت. بانک ژاپن بر خلاف فدرال رزرو اقدام به اجرای سیاست‌های پولی انقباضی برای مقابله با تورم نکرد و ارزش ین ژاپن در این ماه به پایین‌ترین حد خود از سال ۱۹۹۸ تا این تاریخ رسید. دولت چین هم در این ماه به دنبال کاهش نرخ بهره برای ایجاد محرک رشد اقتصادی در این کشور بود تا زیان ناشی از اعمال محدودیت‌های کرونایی در این کشور را کاهش دهد.

او ادامه داد: شاخص دلار در خرداد ماه به بالاترین حد خود در دو دهه گذشته رسید. افزایش بازده اوراق قرضه ده ساله در آمریکا در کنار افزایش تورم و ایجاد نگرانی در مورد ادامه رشد اقتصادی در جهان باعث افزایش شاخص دلار در این ماه شد (با افزایش تورم در سطح جهان تقاضا برای دلار به عنوان یک دارایی برای پوشش ریسک تورم افزایش یافت). با افزایش شاخص دلار قیمت فلزاتی که با دلار قیمت‌گذاری می‌شوند برای خریداران با سایر ارزها افزایش یافت و در پی آن تقاضا برای فلزاتی همچون طلا، سنگ آهن، آلومنیوم و مس کاهش یافت.

اثر افزایش نرخ بهره برای مقابله با تورم بر «بازارهای سرمایه»

این کارشناس بازارسرمایه در ادامه اثرات افزایش نرخ بهره برای مقابله با تورم را بر بازارهای سرمایه بررسی کرد و گفت: افزایش نرخ بهره در ایالات متحده آمریکا نگرانی‌هایی در مورد احتمال وقوع بحران مالی در اقتصاد جهانی ایجاد کرد. بازارهای سرمایه در بسیاری نقاط جهان به افزایش نرخ بهره و احتمال وقوع بحران مالی در اقتصاد جهانی واکنش نشان دادند و شاخص‌های سهام در اغلب بازارهای سرمایه کاهش داشتند. شاخص S&P۵۰۰ و شاخص مرکب «نزدک» در خردادماه به ترتیب ۵/۲ و ۴/۰۴ درصد کاهش داشتند و شاخص «استاکس» در اروپا ۵/۷ درصد کاهش داشت.

حسن نیا اضافه کرد: در خرداد ماه بازار سرمایه در چین بر خلاف سایر بازارهای سرمایه در جهان روند مثبتی را داشت. شاخص مرکب شانگهای در این ماه در حدود ۵ درصد رشد داشت. انتشار داده‌های مثبت اقتصادی در کشور چین از جمله رشد تولیدات صنعتی در این کشور و اعلام داده‌های خرده‌فروشی که بیش از حد انتظار بود باعث رشد شاخص‌های سهام در کشور چین شد.

او با اشاره به نوسانات بازارهای سرمایه در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا بیان کرد: این مناطق هم در این ماه تحت تأثیر نوسانات قیمت نفت و نگرانی در مورد احتمال وقوع بحران مالی در اقتصاد جهانی نوساناتی با نوساناتی رو به رو بودند؛ در حالی که افزایش قیمت نفت در نیمه اول خرداد ماه باعث رشد شاخص‌های سهام در این منطقه شد، در نیمه دوم خرداد و با افزایش نرخ بهره در ایالات متحده آمریکا، نرخ بهره در امارات متحده عربی هم افزایش یافت و باعث کاهش رشد شاخص‌های سهام در منطقه شد.

کارشناس تحقیق و توسعه شرکت بورس تهران اظهار کرد: علاوه بر افزایش نرخ بهره، افزایش تورم و افزایش نگرانی‌ها در مورد احتمال کاهش رشد اقتصادی در اقتصاد جهانی همراه با کاهش قیمت نفت در نیمه دوم خرداد ماه باعث کاهش اغلب شاخص‌ها در بورس‌های منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا شد؛ در مجموع در خرداد ماه ۱۴۰۱ شاخص بورس دبی (DFM) ۱/۳ درصد کاهش یافت و شاخص بورس قطر (QSI) ۵/۲ درصد کاهش داشت.

او با بررسی روند قیمت رمزارزها در خرداد ماه گفت: قیمت بیت‌کوین که در ابتدای خرداد ‌ماه برابر ۳۰,۲۸۳ دلار بود در پایان این ماه به ۲۰,۶۹۲ دلار رسید. قیمت این ارز دیجیتال در خرداد ماه برای اولین بار از سال ۲۰۲۰ تا این ماه به کمتر از ۲۰ هزار دلار رسید و در ۲۸ خرداد (۱۸ ژوئن) برابر ۱۸,۹۷۸ دلار بود. افزایش تورم و افزایش نرخ بهره از عوامل مؤثر بر ریزش قیمت این ارز دیجیتال در این ماه عنوان شده‌اند. در این ماه در پی کاهش ارزش بیت‌کوین برخی شرکت‌های فعال در این حوزه تعداد زیادی از کارمندان خود را اخراج کردند و برخی با بحران در پرداخت بدهی مواجه شدند.

عوامل افزایش‌دهنده قیمت نفت در خرداد

حسن نیا با اشاره به این که قیمت نفت در بازارهای جهانی در نیمه اول خرداد ماه به بالاترین حد خود در سیزده هفته گذشته رسید، دلایل افزایش قیمت نفت را بررسی کرد و گفت: قیمت نفت که با بهبود شرایط اقتصادی پس از کرونا و درگیری در شرق اروپا در بازارهای جهانی افزایش یافته بود در نیمه اول خرداد ماه دوباره روندی افزایشی داشت. قیمت نفت برنت، WTI و اُپک که در ابتدای خرداد ماه به ترتیب برابر ۱۱۵، ۱۱۰ و ۱۱۵ دلار در هر بشکه بود تا ۱۸ خرداد به بالاترین حد خود در سیزده هفته گذشته رسید. قیمت نفت برنت، WTI و اُپک در این تاریخ به ترتیب برابر ۱۲۹، ۱۲۱ و ۱۲۱ دلار بود.

کارشناس تحقیق و توسعه بورس تهران در ادامه به عواملی که سبب افزایش قیمت نفت در این بازه شد، اشاره کرد و افزود: افزایش تحریم‌ها برای واردات نفت اتحادیه اروپا از روسیه، کاهش محدودیت‌ها برای مقابله با کرونا در چین، افزایش تقاضا برای بنزین در ایالات متحده آمریکا با وجود افزایش قیمت‌ها و توافق اعضای اُپک پلاس برای افزایش تولید به میزان روزانه ۶۴۸,۰۰۰ بشکه در روز که انتظار نمی‌رفت تا پاسخگوی افزایش تقاضا در جهان باشد از جمله دلایل افزایش قیمت نفت در این بازه عنوان می‌شود. در ادامه این ماه اما افزایش نرخ بهره در برخی کشورها و از جمله آمریکا نگرانی‌هایی در مورد ادامه رشد اقتصادی در جهان ایجاد کرد. علاوه بر نگرانی در مورد وقوع بحران مالی، تقویت شاخص دلار هم قیمت نفت را برای خریداران سایر ارزها افزایش داد. قیمت نفت برنت، WTI و اُپک در ۳۱ خرداد (۲۱ ژوئن) به ترتیب تا ۱۱۸، ۱۱۰ و ۱۱۵ دلار در هر بشکه کاهش یافت.

منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه ایران(سنا)

پروفایل خبری کسب و کارهای منتخب

بارسانه های گزارش خبر

با رسانه ها

تیم خبری گزارش خبر

گروه حفاظتی پاس

روابط عمومی گروه پاس

تیم تامین حفاظت سازمان ها و اشخاص

سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات

سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات

برترین شرکت سرمایه گذاری تخصصی معدن و صنایع معدنی

گروه پیشرانان پیشرفت ایران

گروه پیشرانان پیشرفت ایران

بزرگترین پروژه های صنعتی کشور

دبستان پسرانه غیردولتی نهال اندیشه

دبستان نهال اندیشه

آموزش و تربیت علمی و کاربردی دانش آموزان

آهن و فولاد غدیر ایرانیان

آهن و فولاد غدیر ایرانیان

تامین آهن اسفنجی تولیدکنندگان فولاد در کشور

آکادمی تخصصی حسابداری بهشتی

آکادمی تخصصی حسابداری بهشتی

آموزش تخصصی دوره های حسابداری

شرکت تجلی معادن و فلزات

تجلی توسعه معادن و فلزات

نخستین شرکت پروژه محور در بازارسرمایه

رپورتاژ آگهی تریبون

تریبون

انتشار گسترده محتوا در رسانه گزارش خبر

مجله خبری گفتمان یزد

مجله خبری گفتمان یزد

رسانه تخصصی رصد اخبار در استان یزد

روابط عمومی بانک آینده

روابط عمومی بانک آینده

بانک پیشرو در اقتصاد کشور

گروه سرمایه گذاری غدیر

گروه سرمایه گذاری غدیر

بزرگترین هلدینگ چندرشته ای در بازارسرمایه

پایگاه خبری گفتگوی خبری صنایع معدنی

گفتگوی خبری صنایع معدنی

پایگاه رسمی اخبار معادن و مواد معدنی

سرآمد نوین

سرآمد نوین

پیشرو در نرم افزار های تخصص مالی بورس

وکیل اول

وکیل اول

پروانه وکالت ۲۵۸۰۱ کانون وکلای مرکز

بانک قرض الحسنه مهر ایران

بانک قرض الحسنه مهر ایران

تأمین مالی در چهارچوب تسهیلات قرض الحسنه

پایگاه خبری نهضت ملی مسکن

پایگاه خبری نهضت ملی مسکن

رسانه تخصصی نهضت ملی مسکن

صنایع معدنی نوظهور کویر بافق

صنایع معدنی نوظهور کویر بافق

اشتغال‌زایی پایدار، ارزش آفرینی مواد معدنی و تأمین مواد اولیه صنعت فولاد کشور

دانشگاه سئوی ایران

دانشگاه سئوی ایران

مشاوره، آموزش و مدیریت پروژه های سئو در ایران

پایگاه اطلاع رسانی دریا و نفت

پایگاه اطلاع رسانی دریا و نفت

شبکه اطلاع رسانی و مرجع اخبار دریا و نفت

پایگاه اطلاع رسانی جمعیت اعتلا

پایگاه اطلاع رسانی جمعیت اعتلای نهادهای مردمی

جمعیت اعتلای نهادهای مردمی انقلاب اسلامی

پروفایل خبری خبرنگاران منتخب

زهره کرمعلی

زهره کرمعلی

فعال حوزه ارتباطات و روابط عمومی

احمد باقری

احمد باقری

مدرس و مشاور حوزه ارتباطات، روابط عمومی و رسانه

میلاد فرخ پور

میلاد فرخ پور

فعال حوزه انفورماتیک

پایگاه خبری گفتمان فارس

پایگاه خبری گفتمان فارس

با مدیریت خبری عباس ستایش گو

صدیقه طباطبایی

صدیقه طباطبایی

خبرنگار تحلیلی گزارش خبر

مهدی آشتیانی فرد

مهدی آشتیانی فرد

خبرنگار اختصاصی خبرگزاری گزارش خبر

محمد تقی ناصریراد

محمد ناصریراد

فعال رسانه، مستندساز و منتقدِ سینما

وحید حاج سعیدی

وحید حاج سعیدی

فعال رسانه ای در استان گلستان

نورالله رنجبر

نورالله رنجبر

مدیر و مشاور روابط عمومی در امور هنری

ناهید مظفری

ناهید مظفری

مشاور رسانه ای در استان یزد

محمود صابری زاده

محمود صابری زاده

مدیر و مشاور تولید محتوا برای سازمان ها