به گزارش خبرنگاران گروه صنعت و تجارت گزارش خبر، معاون توسعه معادن و صنایع معدنی هلدینگ «ومعادن» گفت: در حال حاضر پروژه جانجا از پیشرفت قابلتوجهی در سه حوزه معدن، احداث کارخانه و زیرساختها برخوردار است و پیشبینی میکنیم که کارخانه ۱۳۰ هزار تنی کنسانتره مس با عیار ۰٫۲۵ درصد مس در منطقه جانجا طی سه تا چهار سال آینده به بهرهبرداری برسد؛ اگرچه هماکنون با معضل تامین ارز جهت واردات برخی تجهیزات خارجی پروژه مواجه هستیم و امیدواریم در ادامه با شفافسازیهای لازم و اتخاذ یک تصمیم و سیاست بلندمدت حداقل چهار ساله، شاهد رفع این معضل در کشور باشیم.
امین صفری در خصوص وضعیت کنونی پروژه جانجا، اظهار داشت: در حوزه «معدن»، هماکنون بیش از ۳۰ هزار متر حفاری اکتشافی برای حصول اطمینان از تخمین ذخیره قبلی و مشخص شدن بلوک مدل انجام شده و عملیات باطلهبرداری معدن نیز به صورت همزمان در حال انجام است. طی یکی دو ماه گذشته، ۱۵ دامپتراک ۱۰۰ تنی به دامپتراکهای قبلی اضافه شده و معدنکاری در این پروژه با سرعت قابلتوجهی در حال انجام است.
در حوزه «احداث کارخانه» به منظور احداث کارخانه ۱۳۰ هزار تنی کنسانتره مس با عیار ۰٫۲۵ مس، مناقصه انتخاب پیمانکار برگزار و به دنبال آن، شرکت فکور صنعت به عنوان پیمانکار (EPC) پروژه انتخاب شده است. در همین راستا، عملیات تجهیز کارگاه توسط این شرکت آغاز شده؛ به نحوی که بخشی از پیشپرداختهای لازم را دریافت کرده و در حال سفارشگذاری برای بخش خردایش و سایر بخشهاست.
همچنین مطالعات اولیه و مفهومی پروژه توسط معاونت توسعه معادن و صنایع معدنی شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات انجام شده و در حال همکاری با یک شرکت استرالیایی در این زمینه هستیم. پیشبینی ما بر این است که این پروژه منحصر به فرد و دشوار (به لحاظهای مختلف اعم از ماشینآلات، نیروی انسانی و حضور پیمانکار در سطح منطقه) را طی سه سال آینده به بهرهبرداری برسانیم.
در حوزه «زیرساخت»، پیمانکار خط انتقال آب از محل پساب زابل با شرکت در مناقصه آب و فاضلاب استان مشخص شده است و در حال خرید زمینهای طرح و انجام عملیات مهندسی و به دنبال آن آغاز عملیات اجرایی هستیم. در بخش برق نیز پیمانکار مشخص شده و مجوزهای لازم پس از پیگیریها و مشقتهای فراوان به ویژه در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی از وزارت نیزو اخذ شده است. در حال حاضر عملیات مهندسی طرح انجام شده و به زودی عملیات اجرایی آن را شروع خواهیم کرد.
پیشرفت فیزیکی ۱۰ درصدی پروژه جانجا
وی در ادامه به پیشرفت فیزیکی حدود ۱۰ درصدی پروژه جانجا اشاره کرد و افزود: در حال حاضر پیمانکاران مختلفی مشغول فعالیت در محل پروژه هستند و اجرای چنین پروژه عظیمی در این ابعاد، تاکنون در سطح استان سیستان و بلوچستان سابقه نداشته است. لازم به ذکر است که عملیات معدنکاری در این پروژه به حدود سالیانه ۸۰ میلیون تن طی دو تا سه سال آینده خواهد رسید و این عدد قابلمقایسه با معادن بزرگی همچون مس سرچشمه، سنگان و سنگآهن بافق است.
در همین راستا، هماکنون در حال بازگشایی معدن و ایجاد امکان شرایط معدنکاری برای جبههکاران مختلف در حجم بالا هستیم. علاوهبراین، پروژه جانجا اشتغالزایی قابلتوجهی را به همراه داشته است و تنها در حوزه معدن، هماکنون ۱۲۰ نفر نیروی پیمانکاری مشغول به کار هستند. در سایر بخشها نیز زمینه اشتغال حدود ۴۰۰ نفر را فراهم و به طور غیرمستقیم اشتغالزایی مناسبی برای روستاهای اطراف ایجاد کردهایم.
معاون توسعه معادن و صنایع معدنی هلدینگ «ومعادن» با اشاره به رویکرد این هلدینگ در راستای سرمایهگذاری در مناطق کمبرخوردار و کمتر توسعهیافته مانند سیستان و بلوچستان، بیان کرد: عملکرد کنونی شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات، برگرفته از استراتژیهای این شرکت طی چند سال اخیر بوده است؛ به نحوی که هماکنون به حدود پنج محدوده اکتشافی در استان سیستان و بلوچستان دست یافتهایم و در یکی از این محدودهها، به نتایج درخور توجهی در حوزه حفاری رسیدهایم.
از طرفی، در محدوده غرب کشور که یکی از مناطق کمبرخوردار کشور محسوب میشود، اقدامات قابلتوجهی را مرتبط با اکتشاف ذخایر جدید سنگآهن انجام دادهایم و به نتایج مطلوبی در استان خراسان جنوبی در حوزه اکتشافات دست یافتهایم. شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات علاوه بر اینکه سرمایهگذاری و فعالیت در مناطق محروم و کمتر توسعهیافته را یکی از استراتژیهای مهم و اساسی خود برشمرده است، تامین خوراک مورد نیاز فعالان بخش صنایع معدنی به ویژه فولاد را نیز جزو اهم اهداف و برنامههای خود قرار داده و بر همین اساس مقوله «اکتشاف» را علیالخصوص در شهرهای مرزی کشور (از غرب تا جنوب شرق) به طور جدی پیگیری میکند.
توسعه اکتشافات در دستور کار «ومعادن»
صفری در ادامه با تاکید بر اهمیت پروژه جانجا در توسعه صنعت مس کشور، خاطرنشان کرد: در حال حاضر میزان تولید کل فلز محتوی مس در کشور به حدود ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار تن میرسد که این میزان پس از وارد مدار تولید شدن یک کارخانه کنسانتره ۱۳۰ هزار تنی کنسانتره مس با عیار ۰٫۲۵ درصد (جانجا)، به میزان ۱۰ تا ۱۵ درصد معادل ۴۰ تا ۴۵ هزار تن به میزان تولید فلز محتوی مس در کشور افزوده خواهد شد.
میزان ذخایر موجود در معدن جانجا و سرمایهگذاریها انجام شده در این معدن، نویدبخش توسعه صنایع پاییندستی آن مانند احداث کارخانه تولید کاتد مس خواهد بود و مناطق زابل و جانجا پس از راهاندازی این کارخانه طی سه تا چهار سال آینده، به توسعه و پیشرفت وصفنشدنی در یک بازه زمانی ۱۰ ساله خواهند رسید؛ همانگونه که شهرهایی مانند سرچشمه، اردکان و سیرجان همزمان با توسعه معادن مس سرچشمه، چادرملو و گلگهر بیش از پیش پیشرفت کرده و زمینهساز ارتقای منطقه از لحاظ اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی شدند. امیدواریم همین اتفاق در جانجا نیز رخ بدهد؛ چراکه مشاغل کاذب و به شدت خطرناک و نگرانکنندهای در این منطقه وجود دارد و بیشک بهرهبرداری از پروژه جانجا در ایجاد امنیت و اشتغالزایی در سطح استان سیستان و بلوچستان تاثیرگذار خواهد بود.
صفری در پایان تامین ارز را مهمترین چالش کنونی پیش روی اجرای پروژه جانحا برشمرد و خاطرنشان کرد: در حالی که به دانش فنی مورد نیاز اجرای پروژه دست یافتهایم و تجهیزات مورد نیاز از برندهای معتبر را با روشهای مختلف تامین کردهایم اما به دنبال فضای اقتصادی حاکم در کشور از یک سو و وضع دستورالعملها و بخشنامههای مختلف از سوی دیگر، در تامین ارز مورد نیاز خود با مشکل روبهرو هستیم.
پروژههای توسعهای در کشور نیازمند تامین ارز کافی به ویژه برای تامین تجهیزات خارجی هستند و هرگونه چالش در این زمینه، منجر به فضایی مبهم برای شرکتها و هیئت مدیره جهت انعقاد قرارداد با طرفهای خارجی شده و این تجهیزات هیچگاه بدون تخصیص ارز کافی به داخل کشور وارد نخواهند شد. بر همین اساس ما نیازمند یک برنامهریزی کلی، نه فقط برای این پروژه خاص بلکه کلیه پروژههای توسعهای در کشور جهت ثبات محل تامین ارز مورد نیاز این پروژهها هستیم و امیدواریم شفافسازیهای لازم و اتخاذ یک تصمیم و سیاست بلندمدت (حداقل چهار ساله) در این زمینه توسط دولت جدید صورت پذیرد.