به گزارش خبرنگاران گروه جامعه گزارش خبر، دکتر محمد حسین نیکنام دستیار ویژه وزیر و مدیرکل همکاریهای بینالملل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی امروز (دوشنبه ۲۹ مردادماه) در نشست خبری که به مناسبت تشریح دستاوردهای حوزه دیپلماسی سلامت و در آستانه هفته دولت برگزار شد، اظهار داشت: دیپلماسی در عرصه های مختلف نقش موثری در تعاملات بین المللی داشته و بستری برای توسعه تعاملات بین المللی کشور است.
به گفته وی، در عرصه دیپلماسی سلامت، اسناد بالا دستی، فرمایشات مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) و هدایت و توصیه مسئولان سه محوری هستند که همواره مدنظر قرار می گیرند.
دستیار ویژه وزیر و مدیرکل همکاریهای بینالملل وزارت بهداشت، بین المللی سازی ظرفیت های بخش سلامت کشور در آموزش، درمان، تحقیقات و توسعه صادرات دارو و تجهیزات پزشکی، ایفای نقش موثر منطقه ای در ابعاد مختلف سلامت با اولویت همسایگان، توسعه همکاری های علمی و اقتصادی سلامت و افزایش سهم کشور از بازار سلامت را راهبردهای اصلی در حوزه دیپلماسی سلامت برشمرد.
دکتر نیکنام درباره راهبرد ایفای نقش موثر منطقه ای در ابعاد مختلف سلامت با اولویت همسایگان توضیح داد: ما بدون ارتقای وضع سلامت همسایگان نمی توانیم از پایدار بودن سلامت در کشور خودمان مطمئن باشیم بنابراین نمی توانیم نسبت به سلامت آنان دغدغه مند نباشیم.
وی توجه به بازارهای بینالمللی و اقتصادی و علمی کشورهای دیگر برای ارائه ظرفیت دارویی و دیگر ظرفیتها را مهم توصیف کرد و افزود: تامین واکسنهای مورد نیاز کشور در بحرانیترین شرایط کرونا از دستاوردهای مهم ما بود. تعمیق همکاری با سازمانهای بینالمللی سلامت محور از اقدامات دیگر ما بود تا از ظرفیت این مراکز استفاده شود.
دستیار ویژه وزیر و مدیرکل همکاریهای بینالملل وزارت بهداشت در خصوص صادرات واکسن کرونا، نیز گفت: ۲۰۰ هزار واکسن کرونا به همراه ۲۰۰ هزار واکسن هپاتیت به ونزوئلا صادر شده است؛ ضمن اینکه واکسنهایی به نیکاراگوئه اهدا شده است.
دکتر نیکنام یادآور شد: اتفاق خوبی سال قبل رخ داد که گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل مسئول تهیه گزارش آثار زیانبار تحریمهای ظالمانه بر ایران شد و ملاقاتهایی با انجمنها، بیماران و مسئولین داشت.
دستیار ویژه وزیر و مدیرکل همکاریهای بینالملل وزارت بهداشت گفت: تعمیق همکاری با سازمانهای بینالمللی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ به طوری که سال گذشته گزارشگر حقوق بشر درباره تأثیر تحریم دیداری از ایران داشت و در نهایت بیانیهای تنظیم کرد و به عنوان گزارش رسمی در سازمان ملل به ثبت رسید که مربوط به آثار سو تحریم بر سلامت بود.
دکتر نیکنام در بخش دیگری از این نشست خبری با اشاره به فعالیت گروه ۵ متشکل از کشورهای ایران، افعانستان، پاکستان، عراق و سازمان بهداشت جهانی، افزود: از نظر سلامت وضع بهتری نسبت به کشورهای همسایه داریم.
وی اضافه کرد: در دولت سیزدهم سه اجلاس بین اعضای گروه ۵ برگزار شده و در خصوص بهداشت و بهداشت تجمعات مذهبی به تبادل نظر پرداخته شد.
دستیار ویژه وزیر و مدیرکل همکاریهای بینالملل وزارت بهداشت تصریح کرد: همکاری گروه ۵ در دنیا نمونه است و در آینده نزدیک اجلاس بعدی را در مهرماه با محوریت غذا و دارو برگزار میکنیم.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران به عضویت دائمی شانگهای درآمده و رئیس محترم جمهوری نیز در اجلاس شانگهای از اعلام آمادگی ایران برای ایجاد دبیرخانه دائمی سلامت سخن گفت.
دکتر نیکنام با اشاره به موضوع توریسم سلامت در ایران گفت: بیش از یک میلیون بیمار خارجی برای درمان به ایران میآیند و ۷ هزار دانشجوی پزشکی خارجی از ۴۰ کشور در ایران تحصیل میکنند.
وی تصریح کرد: رتبه شانزدهم در حوزه آموزش را در جهان کسب کردیم؛ ضمن اینکه اولین شعبه بینالمللی دانشگاه علوم پزشکی در کربلا با نام سبطین که شعبه دانشگاه علوم پزشکی تهران است ایجاد شده که ۱۶۰ دانشجوی پزشکی و ۶۰ دانشجوی پرستاری دارد. همه هزینه ایجاد دانشگاه توسط عتبه حسینیه(ع) تامین شده است.
دستیار ویژه وزیر و مدیرکل همکاریهای بینالملل وزارت بهداشت، گفت: شعبه دانشگاه علوم پزشکی ایران در غنا، شعبه دانشگاه علوم پزشکی در تاجیکستان و شعبه دانشگاه بقیه الله در لبنان ایجاد خواهد شد.
دکتر نیکنام در ادامه و در بخش دیگری از سخنانش با بیان این که اخذ گواهینامه اعتبار بخشی بینالمللی توسط بیمارستانها بسیار مهم و در حوزه گردشگری سلامت حائز اهمیت است، گفت: ۲۵۰ مرکز درمانی کشور گواهینامه آی پی دی دارند.
وی با تاکید بر اینکه بالغ بر ۷۰ درصد حجم مالی در حوزه سلامت مربوط به دارو و تجهیزات پزشکی است، تصریح کرد: ۱۸۰ شرکت تولید دارو، ۶۵ مرکز تولید مواد اولیه دارویی و ۵۶ شرکت پخش دارویی در کشور داریم؛ ضمن اینکه ۹۸ درصد داروی مورد نیاز کشور در داخل تولید میشود و قیمت داروهای ایران در سطح بینالمللی مناسب و از کیفیت بالایی برخوردار است.
دستیار ویژه وزیر و مدیرکل همکاریهای بینالملل وزارت بهداشت، متذکر شد: در بخش داروهایهای تک بسیار پیشرفته هستیم و ۶ واکسن کرونا تولید کردیم؛ البته کمبودهایی وجود دارد.
دکتر نیکنام با اشاره به بازار دارو و تجهیزات پزشکی، اظهار کرد: سومین حوزه مالی بزرگ در دنیا بعد از نفت و اسلحه، دارو و تجهیزات پزشکی است به نحوی که بالغ بر ۷۰ درصد گردش مالی سلامت در دنیا در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی است. ما در ایران ۱۸۰ شرکت تولید کننده دارو و ۶۵ شرکت تولید کننده مواد اولیه و ۵۶ شرکت توزیع دارو داریم. بالغ بر ۹۸ درصد داروهای مورد نیاز کشور در داخل تولید میشود و این کار ظرفیت خوبی برای صادرات دارو و تجهیزات پزشکی در کشور ایجاد میکند.
وی با بیان اینکه ما در حوزه داروهای تک و واکسن نسل نوین هم قوی هستیم، ادامه داد: همچنین ۵۰۰۰ شرکت فعال در حوزه تجهیزات پزشکی داریم و بسیاری از تجهیزات پیشرفته مانند ربات جراحی از راه دور در کشور تولید میشود.
دکتر نیکنام یادآور شد: هدایت صاحبان سرمایه برای توسعه فعالیتها در حوزه سلامت مورد توجه است؛ ضمن اینکه تولید مشترک نیز از جمله دیگر فعالیتها در حوزه بینالملل است.
وی توسعه تخت بیمارستانی با استفاده از سرمایه خارجی و ایجاد کارخانه تولید دارو و تجهیزات پزشکی در کشورهای دیگر را از جمله محورهای فعالیتهای این بخش وزارت بهداشت برشمرد.
مدیرکل همکاریهای بینالملل وزارت بهداشت در پایان از برگزاری نوزدهمین کمیسیون مشترک ایران و کوبا در سال جاری خبر داد.