به گزارش خبرنگاران گروه اقتصاد گزارش خبر، وقتی صحبت از واقعه بنزینی آبان ٩٨ و اتفاقات پس از آن به میان می آید، ازعبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی وقت بعنوان یکی از مسئولین هزار چهره یاد می شود.
درحالی این روزها شاهد شکل گیری جریان حمایتی ازعبدالناصر همتی برای بازگشت دوباره به مناصب بالای اقتصادی در کشور هستیم که پیش بینی های غلط این فرد، نقش بسزایی در شکل گیری فاجعه بنزینی آبان ٩٨ و همچنین افزایش شدید نرخ ارز در پی آن داشت.
وی نخست در شهریور ٩٨ طی نامه ای از رئیس جمهور جهت جبران کسری بودجه، درخواست افزایش قیمت بنزین به ۵ هزار تومان را داشت.
پس از آن در روز افزایش قیمت بنزین و شروع اعتراضات، همتی که آن روزها بسیار فعال در شبکه های اجتماعی بود، اعلام کرد "محاسبات اداره بررسی های اقتصادی بانک مرکزی نشان می دهد که تاثیر افزایش امروز قیمت بنزین در تورم، در حدود ۴ واحد درصد در سال خواهد بود ."
ولی پس از افزایش شدید تورم در سال ٩٩ و رشد ٢.٧ برابری نرخ دلار در دوره کاری همتی در مسند رئیس کل بانک مرکزی، وی اذعان کرد که "رشد شدید نرخ ارز از افزایش قیمت بنزین شروع شد و در حقیقت با افزایش قیمت بنزین به نرخ ارز شوک وارد شد."
اما پس از گذشت یک سال و نیم از حوادث تلخ آبان ٩٨ و همزمان با نامزدی در دوره سیزدهم ریاست جمهوری، همتی در یک چرخش قهرمانانه، شانه از زیر بار مسئولیت گرانی های ناشی از افزایش بنزین خالی کرد و حتی گفت راجع به فوتشدگان آبان ٩٨ افشاگری خواهد کرد.
قابل ذکر است که این چندگانگی و تشدد آرا در صحبت های یک مسئول اقتصادی کشور، نه تنها آسیب های جبران ناپذیری به کشور وارد کرد که سبب افزایش بی اعتمادی جامعه به گفته های مدیران دولتی شد.
اما اکنون که زمان تصمیم گیری در خصوص جایگذاری مهره های کلیدی مسئولیت های خطیر کشور است، مسئولین تصمیم گیر می بایست با رجوع به آثار نامطلوب عملکرد مدیران گذشته، در بکارگیری مجدد آنان تجدید نظر کنند.
برای مثال بر اساس گزارش مرکز آمار ایران نرخ تورم میانگین سالانه در مرداد ماه سال ۹۷، زمان ورود همتی به بانک مرکزی ۹.۷ درصد بود، نرخ تورم نقطه به نقطه مرداد ۹۷ در آن گزارش ۱۹.۳ درصد بود.
نرخ تورم سالانه منتهی به اردیبهشتماه ۱۴۰۰ که آخرین گزارش تورمی مرکز آمار ایران پیش از خروج همتی از بانک مرکزی است به ۴۱ درصد رسید که به معنای افزایش بیش از ۴ برابری این نرخ در دوره کاری او است.
مرکز آمار ایران نرخ تورم نقطه به نقطه اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ را نیز ۴۶.۹ درصد گزارش کرده است که ۲۷.۶ درصد از تورم نقطه به نقطه آغاز به کار همتی بالاتر است.
قیمت دلار در آغاز فعالیت همتی در بانک مرکزی در بازار آزاد، ۸۳۹۲ تومان و در زمان پایان کار او، ۲۲۸۳۸ بود. بر اساس آمارها، قیمت دلار با افزایش ۱۲۷ درصدی، ۲.۷ برابر شده بود.
بر اساس دادههای منتشر شده در سایت بانک مرکزی، رقم نقدینگی در پایان تابستان ۱۳۹۷ که حدودا با آغاز به کار همتی همزمان است به رقم ۱۶۷۲ هزار تومان گزارش شده و همچنین نقدینگی در پایان فروردین ماه سال ١۴٠٠ به ۳۴۹۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.
مقایسه رقم نقدینگی در ابتدا و انتهای دوره کاری همتی در بانک مرکزی بیانگر رشد ۱۰۷.۸ درصدی این متغیر پولی در این دوره زمانی است که نشان میدهد در این مدت کمتر از سه سال نقدینگی دو برابر شده است.
منبع: نفت ما