دولت با سرمایه زغال سنگ چه کرد؟

تبدیل کشور از بزرگترین دارنده منابع زغال سنگ به برترین واردکننده زغال سنگ!

قیمت زغال‌سنگ در بازارهای جهانی بسیار بالاتر از قیمت‌‌های داخلی است؛ موضوعی که انگیزه تولید را از تولیدکنندگان این صنعت خاکستری گرفته و نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری در این عرصه توجیه اقتصادی ندارد.
اشتراک گذاری:
لینک کوتاه

به گزارش خبرنگاران گروه صنعت و تجارت گزارش خبر، قیمت زغال‌سنگ در بازارهای جهانی بسیار بالاتر از قیمت‌‌های داخلی است؛ موضوعی که انگیزه تولید را از تولیدکنندگان این صنعت خاکستری گرفته و نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری در این عرصه توجیه اقتصادی ندارد. با اینکه کشور ما به عنوان بزرگ‌ترین منبع ذخیره زغال در منطقه شناخته می‌شود، اما سیاست‌های دولت باعث شده که جزو بزرگ‌ترین وارد‌کننده‌های زغال‌سنگ باشیم.

هرچند براساس آمارها حدود ۱۴ میلیارد تن ذخیره زمین‌شناسی زغال داریم، اما سال گذشته حدود ۸۰۰ میلیون دلار زغال‌سنگ وارد کشور شده است! این مساله با توجه به تحریم‌ها و اهمیت ارزآوری به کشور عجیب به نظر می‌رسد، چراکه با این شرایط ارزی باید گفت که به صلاح اقتصاد نیست که ارز فعلی صرف واردات زغال شود، آن هم برای کامودیتی‌ای که در داخل به فراوانی یافت می‌شود.

زغال‌سنگ داخلی چه شرایطی دارد؟

زغال‌سنگ بین محصولات معدنی ایران یک محصول منحصر به فرد و در عین حال عجیب است. از یک طرف ایران جزو بزرگ‌ترین منبع ذخیره زغال منطقه به حساب می‌آید، از طرف دیگر جزو بزرگ‌ترین وارد‌کننده‌های زغال‌سنگ منطقه است. این مساله باعث شرمندگی معدنکاران ماست که با ذخایر موجود زغال، واردات حجیمی به کشور صورت می‌گیرد. با اینکه حدود ۱۴ میلیارد تن ذخیره زمین‌شناسی زغال داریم، اما سال گذشته طبق آمار اعلامی گمرک حدود ۸۰۰ میلیون دلار زغال‌سنگ وارد کشور شده که با این شرایط ارزی باید گفت به صلاح اقتصاد کشور نیست.

درحالی که در بحث خودرو شاهدیم که برای وارد‌کننده حاشیه سود ایجاد می‌شود و او هم به دنبال واردات است، اما در موضوع زغال ماجرا کاملا برعکس است. به‌طور مثال سال گذشته قیمت تمام‌شده زغال‌سنگ وارداتی حدودا ۱۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان در هر تن بود، اما قیمت زغال‌سنگ داخلی ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار تن بوده است؛ موضوعی که تفاوت قیمت زغال داخلی و خارجی را حدود یک‌سوم قیمت نشان می‌دهد.

در این رابطه برخی مطرح می‌کنند که زغال خارجی کیفیت بهتری نسبت به زغال داخلی دارد. نظر شما چیست؟

ممکن است که برخی بحث تفاوت کیفی را مطرح کنند که باید گفت به‌طور حتم تفاوت کیفی بین زغال ایرانی و خارجی وجود دارد، اما در بحث کیفیت زغال مساله این است که بهترین و بدترین مارک‌ها نهایتا ۳۰ درصد اختلاف قیمت دارند، درنتیجه متوجه می‌شویم که اختلاف قیمت داخلی با خارجی واقعی نیست و در آن غلو شده است.

مهم‌ترین دلیل دیگر این میزان از واردات این بوده که تولید داخلی به اندازه کافی نبوده است. این مهم به این خاطر است که سرمایه‌گذاری در این حوزه صورت نمی‌گیرد و سرمایه‌ها از این مسیر هجرت کرده‌اند. در این خصوص می‌توان به مثال‌های متعددی اشاره کرد؛ از جمله اینکه زمانی حوزه زغال کرمان ۷۵۰ هزار تن تولید داشته ولی الان به ۲۵۰ هزار تن رسیده است. همچنین حوزه زغال مازندران تا ۳۰۰ هزار تن تولید داشته که امروز به ۱۲۰ هزار تن رسیده است. متاسفانه باید گفت این روند نزولی ادامه دارد و مهم‌ترین دلیل آن هم این است که برای تولید‌کننده با این قیمت مقرون به صرفه نیست که دست به تولید بزند، لذا در این شرایط تقریبا پروژه جدیدی تعریف نمی‌شود و معادن فعلی آماده‌سازی جدیدی انجام نمی‌دهند. به این ترتیب عمده استخراج در حوزه آماده‌سازی‌هایی دیده می‌شود که در سالیان گذشته انجام شده و امروز معدنکار مجبور است این میزان را استخراج کند.

با توجه به شرایط فعلی وضعیت آینده زغال را چطور پیش‌بینی می‌کنید؟

با مروری بر چالش‌های رخ‌داده برای این صنعت در نیمه ابتدایی سال ۱۴۰۲ می‌توان گفت که سیاست عوارض صادراتی باعث از دست رفتن بخشی از قراردادها و بازارهای صادراتی فعالان صنعت زغال‌سنگ شد. امسال جزو سخت‌ترین سال‌ها برای صنعت زغال‌سنگ بوده‌، به این دلیل که قیمت‌ها نزولی بود و در حال حاضر نسبت به اسفند سال گذشته قیمت‌ها حدود ۱۰ درصد پایین‌تر آمده است. مساله مهم این است که اگر با شرایط فعلی حرکت کنیم روز‌به‌روز واردات زغال بیشتر و تولید کمتر خواهد شد. براساس آمارها در هفت ماهه اول امسال حدودا ۵/۱۲ درصد تولید زغال کاهش یافته است و به همان نسبت ۸ درصد واردات زغال افزایشی شده که اگر تفاوت قیمت ۳ برابری را هم به این موضوع اضافه کنید، متوجه فاجعه ماجرا می‌شوید. وقتی تولید ۷۵۰ هزار تن به ۲۵۰ هزار تن رسیده به این معنی است که معادن به سمت کاهش تولید و تعطیلی حرکت کرده‌اند و با همین مسیر نیز ادامه می‌دهیم.

به این ترتیب تنها گزینه مورد انتظار از مسوولان این است که قیمت‌گذاری زغال به صورت منطقی انجام شود؛ وضعیتی که برای سرمایه‌گذار مقرون به صرفه باشد و بتواند با توجه به شرایط بازار و ذخایر فعلی دست به تولید بزند و حداقل محصول مورد نیاز کشور را تامین کند. امروزه در ایران قیمت تمام‌شده هر تن زغال ۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است، اما همین زغال را دولت با قیمت ۱۵ میلیون تومان وارد می‌کند. از طرفی قیمت داخلی زغال حدود ۵ میلیون تومان است. بین ۵ تا ۷ میلیون تومان اختلاف قابل‌توجهی وجود دارد و نشان می‌دهد که معادن زغال به سمت زیان‌دهی می‌روند. زغال محصولی است که اگر امروز زیان‌ده شود، همین امروز هم تعطیل نمی‌شود بلکه این مساله زمان‌بر است. به‌طور مثال برای ۵ سال بعدی از قبل زغال آماده شده است، در نتیجه هر قیمتی زغال پیدا کند محصول را بالاخره تولید‌کننده باید به فروش برساند. درواقع ۸۰ درصد هزینه انجام شده، اما مهم این است که دیگر آماده‌سازی جدیدی انجام نمی‌شود و سیاست دولت بر رفتار بعدی فعال زغال تاثیر می‌گذارد. اگر این مساله حل شود جمعیت زیادی از سرمایه‌گذاران وارد عرصه می‌شوند. اطلاع دارم با اینکه در شرایط فعلی سرمایه‌گذاری حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن تولید زغال‌سنگ انجام شده، اما با ۱۰ درصد پیشرفت فیزیکی به دلیل غیراقتصادی بودن متوقف شده است! حال آنکه اگر اقتصادی باشد سرمایه‌گذاران وارد گود می‌شوند و فعالیت آغاز می‌شود.

چه تعداد نیروی انسانی در حوزه زغال مشغول به کار هستند و آیا سیاست‌های دولت بر کاهش اشتغال تاثیر‌گذار خواهد بود؟

به‌طور حتم، ‌از جمله هزینه‌های دیگری که دولت با سیاست‌های اینچنینی به کشور وارد می‌کند، ضربه به نیروی کار است. مساله مهم اینکه چیزی حدود ۱۸ هزار و ۵۰۰ نفر به صورت مستقیم براساس لیست بیمه در حوزه زغال مشغول به کار هستند. درواقع ۳۵ درصد هزینه‌های زغال در ارتباط با حقوق نیروی انسانی است. این حوزه جزو معدود حوزه‌هایی است که با اندک سرمایه‌گذاری جمعیت عظیمی را سر کار گذاشته است. صنعت دیگری را نمی‌توان یافت که مثل زغال چنین تعداد نیروی انسانی‌ای را بر سر کار گمارده باشد، لذا اگر به دنبال اشتغال و کاهش واردات هستیم باید قیمت زغال را اصلاح کنیم.

منبع: جهان صنعت

نظرات شما ( 2 نظر )

سمیه
واقعا جای تاسف داره به جای حمایت و بهینه کردن زیر ساخته‌ های کمی و کیفی تولید، در جهت پیشرفت صنعت زغالسنگ کشور که فواید بی شماری از اشتغال و امنیت کارگران و عدم خروج ارز و به صرف ارزان بودن ماده کک ماده اولیه فولادی ها و ....... به همراه دارد به واردات این محصول با هزار تاسف روی میاورند دقیقا به جای تسریع وروی گاز گذاشتن لکوموتیو و حرکت رو به جلو ،عقب گرد با روی گذاشتن روی ترمز گذاشته ایم که مضرات زیادی دارد که دانیان خوب میدانند و مسوولان دست اندر کار باید همت کنند تا کشور عزیزمان پیشرفت کند
از دو‌حالت خارج نیست یا بی خیال تولید و اشتغالزایی و صرفه جویی ارزی و پیشرفت کشور هستند و یا از رانت
از دو‌حالت خارج نیست یا بی خیال تولید و اشتغالزایی و صرفه جویی ارزی و پیشرفت کشور هستند و یا از رانت بدست آمده منافع عظیمی بدست میاورند و یا هر دو گزینه صحیح است که در هر حالت بر بانیان این گزینه ها لعنت باد که کشور رو به نابودی میکشانند و جان و اشتغال مردم برایشون اهمیتی ندارد

    پروفایل خبری کسب و کارهای منتخب

    بارسانه های گزارش خبر

    با رسانه ها

    تیم خبری گزارش خبر

    گروه حفاظتی پاس

    روابط عمومی گروه پاس

    تیم تامین حفاظت سازمان ها و اشخاص

    سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات

    سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات

    برترین شرکت سرمایه گذاری تخصصی معدن و صنایع معدنی

    گروه پیشرانان پیشرفت ایران

    گروه پیشرانان پیشرفت ایران

    بزرگترین پروژه های صنعتی کشور

    دبستان پسرانه غیردولتی نهال اندیشه

    دبستان نهال اندیشه

    آموزش و تربیت علمی و کاربردی دانش آموزان

    آهن و فولاد غدیر ایرانیان

    آهن و فولاد غدیر ایرانیان

    تامین آهن اسفنجی تولیدکنندگان فولاد در کشور

    آکادمی تخصصی حسابداری بهشتی

    آکادمی تخصصی حسابداری بهشتی

    آموزش تخصصی دوره های حسابداری

    شرکت تجلی معادن و فلزات

    تجلی توسعه معادن و فلزات

    نخستین شرکت پروژه محور در بازارسرمایه

    رپورتاژ آگهی تریبون

    تریبون

    انتشار گسترده محتوا در رسانه گزارش خبر

    مجله خبری گفتمان یزد

    مجله خبری گفتمان یزد

    رسانه تخصصی رصد اخبار در استان یزد

    روابط عمومی بانک آینده

    روابط عمومی بانک آینده

    بانک پیشرو در اقتصاد کشور

    گروه سرمایه گذاری غدیر

    گروه سرمایه گذاری غدیر

    بزرگترین هلدینگ چندرشته ای در بازارسرمایه

    پایگاه خبری معادن و صنایع معدنی ایران

    پایگاه خبری معادن و صنایع معدنی

    پایگاه رسمی اخبار معادن و مواد معدنی

    سرآمد نوین

    سرآمد نوین

    پیشرو در نرم افزار های تخصص مالی بورس

    وکیل اول

    وکیل اول

    پروانه وکالت ۲۵۸۰۱ کانون وکلای مرکز

    بانک قرض الحسنه مهر ایران

    بانک قرض الحسنه مهر ایران

    تأمین مالی در چهارچوب تسهیلات قرض الحسنه

    پایگاه خبری نهضت ملی مسکن

    پایگاه خبری نهضت ملی مسکن

    رسانه تخصصی نهضت ملی مسکن

    صنایع معدنی نوظهور کویر بافق

    صنایع معدنی نوظهور کویر بافق

    اشتغال‌زایی پایدار، ارزش آفرینی مواد معدنی و تأمین مواد اولیه صنعت فولاد کشور

    دانشگاه سئوی ایران

    دانشگاه سئوی ایران

    مشاوره، آموزش و مدیریت پروژه های سئو در ایران

    پایگاه اطلاع رسانی دریا و نفت

    پایگاه اطلاع رسانی دریا و نفت

    شبکه اطلاع رسانی و مرجع اخبار دریا و نفت

    پایگاه اطلاع رسانی جمعیت اعتلا

    پایگاه اطلاع رسانی جمعیت اعتلای نهادهای مردمی

    جمعیت اعتلای نهادهای مردمی انقلاب اسلامی

    پروفایل خبری خبرنگاران منتخب

    زهره کرمعلی

    زهره کرمعلی

    فعال حوزه ارتباطات و روابط عمومی

    احمد باقری

    احمد باقری

    مدرس و مشاور حوزه ارتباطات، روابط عمومی و رسانه

    میلاد فرخ پور

    میلاد فرخ پور

    فعال حوزه انفورماتیک

    عباس ستایش گو

    عباس ستایش گو

    فعال و مشاوره خبری سازمان ها در سطح کشور

    صدیقه طباطبایی

    صدیقه طباطبایی

    خبرنگار تحلیلی گزارش خبر

    مهدی آشتیانی فرد

    مهدی آشتیانی فرد

    خبرنگار اختصاصی خبرگزاری گزارش خبر

    محمد تقی ناصریراد

    محمد ناصریراد

    فعال رسانه، مستندساز و منتقدِ سینما

    وحید حاج سعیدی

    وحید حاج سعیدی

    فعال رسانه ای در استان گلستان

    نورالله رنجبر

    نورالله رنجبر

    مدیر و مشاور روابط عمومی در امور هنری

    ناهید مظفری

    ناهید مظفری

    مشاور رسانه ای در استان یزد

    محمود صابری زاده

    محمود صابری زاده

    مدیر و مشاور تولید محتوا برای سازمان ها