به گزارش خبرنگاران گروه اقتصاد گزارش خبر، جواد اوجی وزیر نفت در نامهای خطاب به ابراهیم رییسی رییسجمهوری درباره صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت نوشت: «صندوقهای بازنشستگی، پسانداز و رفاه کارکنان صنعت نفت با قدمت و سابقه فعالیت بیش از ۳ ربع قرن، ضمن نگهداری و به کار انداختن و بهرهبرداری از وجوه بازنشستگی و پسانداز کارمندان صنعت نفت با مراعات کامل منافع و مصالح آنها، رسالت پرداخت مستمری و خدمترسانی به کارکنان شاغل و بازنشسته صنعت نفت را حسب مورد عهدهدار است.
مطابق ماده ۱۴ قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت مصوب ۱۳۹۱ وجوه بازنشستگی و پسانداز کارکنان عضو صندوق مذکور جزو داراییهای وزارت نفت و شرکتهای تابعه آن نبوده و این صندوق هیچ گونه وابستگیای به بودجه کل کشور نداشته و ردیف بودجهای نیز دریافت نمینماید و از طرفی باتوجه به تعاریف به عمل آمده از موسسات عمومی غیردولتی در ماده ۵ قانون محاسبات عمومی کشور مصوب ۱۳۶۶ و ماده ۳ قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶ در شمار نهادها و موسسات عمومی غیردولتی قرار نگرفته و با داشتن ماهیت کاملا غیردولتی از شمول قوانین و مقررات عمومی دولت خارج میباشد.
تصویب اساسنامه فعلی صندوقهای بازنشستگی صنعت نفت مطابق قانونی مقرر در ماده ۱۴ قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت مصوب ۱۳۹۱ و سایر مقررات مربوطه از جمله متن تبصره ۲ ماده ۱۱ قانون اصلاح مقررات بازنشستگی و وظیفه قانون استخدام کشوری مصوب۱۳۶۸ موضوع ماده واحده قانون اصلاح برخی از مواد قانون اصلاح مقررات بازنشستگی و وظیفه قانون استخدام کشوری مصوب ۱۳۸۰ که مقرر داشته است «اصلاح و تصویب اساسنامههای صندوقهای موضوع این قانون در فرآیند تعریف شده با پیشنهاد سازمان مدیریت و برنامهریزی کل کشور و تصویب هیات محترم وزیران به عمل آید» دقیقا و عینا در چارچوب فرآیند بالا گفته توسط هیات محترم وزیران طی تصویبنامه شماره ۹۷۰۵۹/ت ۵۶۸۹۶ به تاریخ ۱۳۹۸ با حضور وزیر محترم وقت تعاون، کار و رفاه اجتماعی صورت گرفته و دیوان عدالت اداری نیز بر روند تصویب آن صحه گذاشته است.»
صندوقهای بازنشستگی کارکنان صنعت نفت مستقل و غیردولتی است
در نامه وزیر نفت با اشاره به نامه سرپرست دبیرخانه شورای عالی رفاه و تامین اجتماعی طی نامه شماره ۱۵۰۵۲۶ تاریخ ۲۲ مهر ۱۴۰۲ آمده است: «براساس این نامه بررسی اصلاح اساسنامه صندوق بازنشستگی صنعت نفت مصوب هیات وزیران را به استناد ماده ۱۷ قانون ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی و برابر پیشنویس پیشنهاد، در دستور کار جلسه آتی شورای عالی رفاه و تامین اجتماعی قرار داده است. حال آنکه با عطف نظر طی فرآیند قانونی تصویب اساسنامه این صندوق به شرح پیشگفته و دلایلی که ذیلا درج میگردد، روشن است که موضوع اصلاح اساسنامه صندوق از شمول مقررات قانون ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی از جمله ماده ۱۷ آن خارج بوده و اصلاح آن در صورت ضرورت و اقتضا با توجه به فعلیت اعتبار قانونی آن منحصرا از طریق ماده ۱۰ اساسنامه و مطابق با ساز و کار پیشبینی شده در این ماده امکانپذیر است.»
چندی پیش علی فروزنده مدیرکل روابطعمومی وزارت نفت در نشستی با حضور جمعی از مدیران روابطعمومی شرکتهای گروه اقتصادی صندوق بازنشستگی نفت درباره صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت گفت: آقای مهندس اوجی وزیر نفت ضمن تاکید بر اداره تخصصی، استقلال و غیردولتی بودن صندوقهای بازنشستگی کارکنان صنعت نفت، بر استمرار اداره صندوقها هماهنگ با سیاستهای توسعهای وزارت نفت با رویکرد حرفهای و بنگاه اقتصادی تاکید کرد.
به گفته وی، مدیران شرکتهای تحت مدیریت شرکتهای زیرمجموعه صندوق بازنشستگی نفت نیز باید در ایفای این وظیفه سنگین به روابطعمومیها کمک کنند تا بتوانند به اصلاح تصویر معوج شکلگرفته در جامعه نسبت به صنعت نفت کمک کنند.
دولت کجا را آباد کرده که بخواهد صندوق بازنشستگی نفت را آباد کند؟
مرتضی بهروزیفر کارشناس انرژی در این رابطه به «جهانصنعت» گفت: آقای اوجی در نامهای به آقای رییسی جواب درستی دادهاند. به گفته وی «چیزی که مال دولت نیست و ارتباطی به دولت ندارد و حتی بودجه دولت هم در آن دخیل نبوده، چرا باید زیر نظر دولت برود؟» البته که دولت کجا را آباد کرده که بخواهد صندوق بازنشستگی کارکنان نفت را آباد کند؟ مگر اموال دولت بوده که الان دولت بخواهد بر آن نظارت داشته باشد. این سرمایه متعلق به کارکنان صنعت نفت است، چه آنهایی که قبلا بازنشسته شدهاند و چه کسانی که بعدا قرار است بازنشسته شوند. چرا باید چنین چیزی در اختیار آقای مرتضوی یا وزارت تعاون قرار بگیرد؟
وی افزود: قبول داریم صندوقهای بازنشستگیای که زیر نظر دولت بودهاند اعم از تامین اجتماعی و کشور به دلیل مشکلاتی که در آنها وجود داشته دچار بحران شدید هستند و دولت هم امکان پرداخت حقوق بازنشستگان را ندارد، ولی درست است که اموال را از جای دیگری مصادره کنند تا به بقیه بدهند؟
بهروزیفر تاکید کرد: در نظر داشته باشید که اگر بخواهند بر این موضوع پافشاری کنند مسلما تبعات بسیاری را به دنبال خواهد داشت.به گفته وی، وقتی کارکنان زحمتکش صنعت نفت ببینند که سرمایهشان را دارند به تاراج میبرند، آیا به کارشان ادامه میدهند؟ کسی میتواند پاسخگوی آنها باشد؟ کسی میتواند آینده کارکنان را تضمین کند؟ این کار تخصصی بوده که نیازمند نیروهای متخصص است، نمیتوان به همین راحتی آنها را جایگزین کرد.
مرا به خیر تو امید نیست، شر مرسان
حسن مرادی کارشناس انرژی در واکنش به این تصمیم وزیر کار درباره صندوقهای بازنشستگی کارکنان نفت، با بیان اینکه «مرا به خیر تو امید نیست، شرمرسان» گفت: در بین همه صندوقهای دولت، شاخصترین، دقیقترین و سالمترین آنها صندوق بازنشستگی نفت است.
وی افزود: با طراحیای که شده و الهاماتی که از شرکتهای خارجی گرفته شده این صندوق ایجاد شد و مالکیتهای بسیار ارزندهای را در سراسر دنیا ایجاد کرد؛ نمونهاش ساختمان کالای لندن است که یکی از استراتژیکترین و گرانترین ساختمانهای جمهوری اسلامی در خارج از کشور است که در صورت مدیریت خوب و صحیح میتواند مبالغ زیادی سوددهی داشته باشد.
او تاکید کرد: متاسفانه سایر صندوقها نه تنها سودی برای مردم و دولت نداشتند بلکه در اثر طراحی غلط، بسیار مشکلزا هستند.مرادی با بیان اینکه حالا وقتی که بار آن صندوقها نتوانست حل شود، میخواهند تشکیلاتی که خدمترسانی میکند و به عنوان یک تشکیلات پویا و ارزشمند در کشور ارزیابی میشود را خراب و مسدود کنند، گفت آن هم با یک سیستمی که نه تنها سردرگم است بلکه خودش و زیرمجموعههایش تنها محلی برای درآمد و رانت عدهای است. بنابراین هدفشان این است که صندوق شرکت نفت هم به دل آنها برود و با همان فاجعهها روبهرو شویم. در کل به عنوان کارشناس و دلسوز نظام به هیچ وجه این اقدام را صلاح نمیدانم و فکر میکنم وزیر محترم باید حواسش را جمع کند و به دنبال چنین مسائلی نرود.
منبع:جهان صنعت