به گزارش خبرنگاران گروه بازارسرمایه گزارش خبر، در دورانی که کشور تحت سختترین تحریمهای تاریخ و صنعت نفت در کانون تحریمها قرار دارد، توجهات به سایر صنایع به خصوص صنعت فولاد بیش از پیش شده است.
بنا به فرموده مقام معظم رهبری، "بخش معدن بهترین جایگزین مناسب برای صنعت نفت است" و ضمن جذب سرمایه قابل ملاحظه، اشتغالزایی بالایی به همراه دارد.
در حال حاضر، بر اساس گزارش انجمن جهانی فولاد، در سال 2022 بالغ بر 1،831 میلیون تن فولاد خام در جهان تولید شد و طبق پیشبینیها، تا سال 2050 میلادی مصرف فولاد به عنوان بازیافتیترین ماده جهان، 20 درصد افزایش خواهد یافت. در حال حاضر بالغ بر 6 میلیون نفر در جهان اشتغال مستقیم در صنعت فولاد دارند و اندازه بازار آن بیش از 1،126 میلیارد دلار است.
ایران به عنوان یکی از تولیدکنندگان بزرگ فولاد در جهان به شمار میرود و در سال 2022 با تولید بیش از 30 میلیون تن فولاد، در رتبه دهمین تولیدکننده برتر جهان قرار گرفت. ضمن آن که با ثبت رشد 8 درصدی نسبت به سال 2021، بیشترین رشد تولید را در بین کشورهای تولیدکننده و بنام دنیا رقم زد.
در حال حاضر، آخرین آمارها نشان میدهد که میزان تولید شمش فولاد در کشور طی سال 1401 بالغ بر 30 میلیون تن بود و برای آهن اسفنجی به عنوان خوراک تولید فولاد، 32 میلیون تن تولید شد. تولیدات گندله و کنسانتره به ترتیب 54 و 56 میلیون تن بوده و میزان تولید سنگ آهن به عنوان محصول ابتدایی زنجیره فولاد از 78 میلیون تن فراتر رفت.
به طور کلی، صنعت فولاد از بالادست تا پایین دست اهمیت و جایگاه بالایی در بین سرمایهگذاران دارد و از همین رو، شرکت گروه سرمایهگذاری توسعه صنایع و فلزات (ومعادن) تمرکز ویژهای روی این صنعت دارد و حجم بالایی از سرمایهگذاریهای خود را به این حوزه اختصاص داده و دارای پرتفویی قدرتمند از شرکتهای بزرگ و برتر معدنی و صنعتی است.
شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن وفلزات به عنوان یکی از بزرگترین هلدینگهای صنایع معدنی و فلزی به ویژه در بخش سنگ آهن و فولاد، نقش پررنگی را در این حوزه ایفا میکند و با در اختیار داشتن سهم مناسبی از دوقلوهای سنگ آهنی (چادرملو و گلگهر) و شرکت گهر زمین به عنوان بزرگترین تولیدکنندگان سنگ آهن کشور، شرکت فولاد خراسان به عنوان قطب چهارم تولید فولاد کشور و شرکت ملی صنایع مس ایران به عنوان تنها تولیدکننده مس ایران، علاوه بر ایجاد پتانسیل بالای سودآوری، حضوری اثرگذار در زنجیره فولاد کشور دارد.
نگاهی به سبد سرمایهگذاریهای این شرکت نشان میدهد که نقش قابل توجهی در صنعت فولاد کشور ایفا میکند و بار سنگینی از ظرفیتهای تولید تعریف شده برای زنجیره فولاد کشور را به دوش میکشد.
بر این اساس، شرکتهای حاضر در پرتفوی «ومعادن» ظرفیت اسمی تولید 36 میلیون و 375 هزار تن سنگ آهن را دارا هستند که معادل 46 درصد از کل ظرفیت تولید سنگ آهن کشور است.
بیشترین حضور این هلدینگ در میانه زنجیره است؛ جایی که 51 درصد از کنسانتره و 35 درصد از گندله کشور از طریق شرکتهای تحت تملک این شرکت تامین و تولید میشود و نقش بسزایی در میانه زنجیره ایفا میکند.
در تولید محصول آهن اسفنجی با ظرفیت تولید 6 میلیون و 500 هزار تنی، سهم 20 درصد از کل تولیدات کشور در سال 1401 را دارد و با ثبت ظرفیت اسمی تولید 3 میلیون 600 هزار تن شمش فولاد، 12 درصد از حجم تولیدی کشور در این صنعت را متقبل شده است.
البته از این نکته نباید گذشت که «ومعادن» پروژهها و طرحهای توسعهای بسیاری در شرکتهای تحت تملک خود تعریف کرده و به اجرا درآورده که در صورت تکمیل این پروژهها و راهاندازی طرحها، ظرفیت و نقش خود در صنعت فولاد کشور را بیش از پیش پررنگتر خواهد کرد.
* منابع: گزارش انجمن جهانی فولاد، گزارش مطالعات طرح جامع فولاد کشور و اطلاعات منتشر شده در سامانه کدال