به گزارش خبرنگاران گروه زندگی و سرگرمی گزارش خبر، امروزه در جوامع مختلف شاهد ازدواج هایی با تفاوت های سنی بالا هستیم.
این پرسش در ذهن مطرح می گردد چرا این مسأله را روانشناسی و روانپزشکی اختلال نامیده اند؟!
جدا از مسائل جبری، سنتی و عرفی رایج در این گونه ازدواج ها در طول تاریخ، این مسأله در جوامع مدرن ملاحظاتی را پیش کشیده که دلیل اصلی بروز چنین رفتار و سلیقه ای چیست ؟!
ابتدا به این مسأله باید ورود کنیم که این ازدواج ها خصوصا وقتی (همسر/ کودک) مرد باشد کمتر به ایجاد نسل و تولد فرزند می انجامد. چون با این اختلاف سن، قطعا زن به سن یائسگی رسیده و زمان باروری را از دست داده است. این افراد معمولا مشکلات امنیت (ردیف دوم هرم مازلو) را تجربه کرده اند.
مشکلات و شکست های مالی هم دلیل موجه ای میتواند باشد، یعنی ناخودآگاه به ازدواج با شخصی دارای ثبات مالی، خلقی- عاطفی و غیر هیجانی کشانده میشوند. ناکامی و سرخوردگی در عدم ارتباط موثر با همسالان هم میتواند دلیل دیگری باشد که ریشه یابی عمیقی را در این افراد میطلبد.
حس مراقبت از سالمندان که در صورت نبود پدر و مادر واقعی در فرد ایجاد میشود و مرحله ۷ نظریه رشدی اریکسون را سوق می دهد به سمت و سوی مکانیسم همانند سازی فروید. یعنی احساس زایندگی در مقابل رکود که در این مرحله ego فرد تحت تاثیر مراقبت (cave) است.
این افراد معمولا عزت نفس و اعتماد به نفس پایینی دارند، کمتر نظر می دهند و بیشتر نظاره گر و شریک رفتار هستند. سلطه پذیر، تسلیم و گاه خنثی هستند. از هیجان و استرس و چالش دوری می کنند و بیشتر دنبال ثبات در زندگی اند.
می توان حدس زد شرطی سازی به وسیله دیدن تصاویر خودارضایی و سکس افراد مسن در آنها انجام گرفته است. سالمندان را افرادی دارای خردمندی، امنیت تقویت شده و محافظت شده تر می بینند. عدم ایرادگیری مداوم، نداشتن تنوع طلبی و قوس های فراوان تغییرات و چالش های مداوم زندگی را ارزش های دیگر سالمندان می دانند. داشتن روال سکون خواهی، نبود حاشیه و مسائل غیر تعصبی، سلیقه های نسبتا ثابت در این سالمندان برای این افراد ایمنی می آورد.
گاه تجربه های ناایمن گذشته باعث انتخاب این وصلت ها است. گاهی زوجین کم سن و سال دارای گرایشات و تجربه هایی با ریشه سادیسم و مازوخیسم بوده اند. حس مهرجویی این افراد افزایشی و معمولا در زندگی مشکلاتی در زمینه صمیمیت و کسب ثروت پایدار را تجربه کرده اند. روانکاوی کلاسیک، ریشه اصلی این مسائل را در عقده پیرمرد (والد_ الکترا یونگ) و عقده پیرزن (والد_ اودیپ فروید) می دانست.
فرشید کریمی (روانکاو التقاطی)
شیراز. 1401/3/27