به گزارش خبرنگاران گروه بورس، بانک و بیمه گزارش خبر و به نقل از سرمایه نگر، کرونا برای هر کس بد و شوم بود، برای برخی نان و آب دارد؛ برای مافیای دارو که از وضعیت کنونی قیمتها نفع میبرند. از این بگذریم، این روزها سر تولیدکنندگان دارو بسیار شلوغ است و چرخ خطوط تولیدشان دائما و با سرعت بالا در گردش است. چه کسی تصور میکرد روزی برسد که نان سرم سازان اینگونه در روغن باشد!
بالاخره ارز دولتی دارو حذف میشود؟
در کنار بالا رفتن تیراژ تولید محصولات دارویی، بحث حذف کامل ارز دولتی دارو باز هم داغ شده است. موضوعی که دولت در جهت کنترل قیمت دارو انجام داد اما؛ در عمل، تخصیص ارز ارزانقیمت فشار بسیاری به اقتصاد کشور وارد میکند؛ البته رانت ایجاد شده نیز دیگر گفتن ندارد.
تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی، عرصه را برای تولیدکنندگان جهت افزایش قیمت تنگ کرد اما؛ با این وجود بارها شاهد شفاف سازی از سوی شرکتهای دارویی حاضر در بازار سهام در خصوص اخذ مجوز افزایش قیمت بودیم. البته ارز ۴٢٠٠ تومانی برای برخی اقلام دارویی از مدتی پیش حذف شده و اکنون این ارز به صورت قلم به قلم در صنایع دارویی در حال حذف شدن است. در واقع، ارز دولتی دارو در حال تبدیل به ارز نیمایی است.
باز هم افزایش قیمت دارو در پیش است؟
به طور کلی، با حذف ارز ۴۲۰۰ دارو – حتی به صورت روانی – شاهد افزایش قیمت برخی اقلام دارویی خواهیم بود اما؛ باید توجه داشت که برای تامین برخی مواد اولیه از ارز ۴۲۰۰ تومانی استفاده نمیشود. پس نباید انتظار داشت با حذف ارز دولتی، نرخ دارو نیز چند برابر شود. هر چند که تاکنون حذف ارز ۴٢٠٠ تومانی به صورت رسمیاعلام نشده اما؛ در عمل ارز دولتی چندانی به داروییها تخصیص نمییافت.
صنعت دارو با ویرس کرونا چطور برخورد کرد؟
همانطور که در ابتدا گفته شد، این روزها و ایام، روز داروسازان است. یک برآورد غیر رسمی حاکی از آن است که به سبب بحران کرونا و البته سومدیریت شدید در این زمینه، فقط ظرف ۹ ماه گذشته بالغ بر ۳۰ هزار میلیارد تومان روانه کیف دلالان شده است.
بنایراین، میتوان اینگونه نتیجه گرفت که مافیای دارو، هزینه مقابله با کرونا را تا چند صد برابر افزایش داده؛ در حالی که اگر مدیریت به درستی صورت میگرفت، هرگز شاهد پیدایش بازار سیاه دارو نبودیم و هزینه مقابله در برابر این اپیدمی کمتر بود.
آینده صنعت دارو چگونه خواهد بود؟
برخی شرکتهای داروساز به واسطه دریافت ارز دولتی و برخی دیگر به جهت دریافت مجوز افزایش نرخ و آزاد شدن نرخ محصولات، با رشد درآمد قابل توجهی مواجه شدهاند. ۲۷ شرکت دارویی مورد بررسی، در بهار سال گذشته بالغ بر ۳.۵ هزار میلیارد تومان درآمد داشتند که در بهار امسال با رشد ۵۸ درصدی به ۵.۵ هزار میلیارد تومان رسید.
«درازی» و «دابور» به واسطه دریافت ارز ترجیحی در بهار ۱۴۰۰ نزدیک به ۵۰ درصد رشد درآمد داشتند و شرکتهایی همچون «دسانکو» و «دکپسول» با بالا بردن نرخ فروش محصولات خود، بالغ بر ۱۴۰ درصد بر رقم درآمدهای خود افزودند.
به طور کلی میتوان گفت، صنعت دارو که به واسطه ارز ۴۲۰۰ تومانی و کنترل بالای قیمتها از سوی دولت، در شرایط مناسب قرار نداشت، اکنون با توجه به جدی شدن حذف کامل ارز دولتی، میتواند گزینه مناسب و کم ریسکی برای سرمایهگذاری باشد.