به گزارش خبر پایگاه خبری تصمیم۲۴، بر اساس گزارشهای مردمی، شهروندان لامردی و البته برخی نقاط دیگر جنوب فارس در هفته گذشته روزانه با سه مرتبه قطع برق نامنظم مواجه شدند. طبق گزارش های مردمی، افراد چندین بار با سامانه ۱۲۱ تماس گرفتند، اما پاسخی دریافت نکردند؛ این بینظمی ضمن ایجاد نگرانی برای لوازم منزل و تجهیزات خنک کننده، باعث نارضایتیهای گسترده در فصل گرم سال شده است.
مسئول اصلی کیست؟
شرکت توزیع برق فارس و دیسپاچینگ برق، این قطعیها را ناشی از ناترازی تولید و مصرف و برای حفظ ثبات شبکه عنوان کردهاند.
هرچند هشدارهای کارشناسی مبنی بر ضرورت توسعه نیروگاه (افزایش ظرفیت تولید) و مدیریت مصرف از دورههای قبل نیز وجود داشت، اما عدم اطلاعرسانی منظم و شفاف موجب شد مردم قطع برق بیبرنامه را تجربه کنند.
از سویی دیگر پاسخگویی ناکافی باعث شد تماس با سامانه ۱۲۱ بینتیجه باشد و در نهایت نبود زیرساخت جایگزین اضطراری از جمله ژنراتورهای موقت یا باتریهای پشتیبان در مناطق آسیبپذیر میتواند خطراتی متوجه مناطق حساس کند.
در حقیقت ضعف در این گونه موارد، عملکرد ضعیف تیم مدیریت بحران وزارت نیرو را تایید میکند.
صدای مردم: مردم عصبانی
مطالب منتشر شده در شبکههای محلی شهرستان لامرد با اظهارنظرهایی همچون: «مسئولین چه قصدی با این رفتاراشون دارند؟ میخوان صبر مردم رو آزمایش کنند؟» یا « مردم در گرمای بالای ۵۰ درجه چگونه زندگی کنند» و ... همراه بوده که نشاندهنده نارضایتی عمیق مردم است و نقض تعهد اساسی مسئولان در تأمین برق مطمئن را نشان میدهد.
تکرار سه باره قطع برق طی یک روز در لامرد نشان از فقدان مدیریت دقیق دارد.
یکی از کارشناسان برق در همین زمینه می گوید: اگر وزارت نیرو نتواند تا پایان فصل گرما برنامهریزی منضبط برای مدیریت بار، اطلاعرسانی و خدمات اضطراری ارائه دهند، باید بدانند صدای مردم، اعتراض مجلسیها و آسیب اقتصادی وارد شده، هزینهای بالا برای دولت وفاق دارد.
وی گفت: در حالی که خاموشیهای بیبرنامه در تابستان و حتی زمستان به یکی از دغدغههای جدی مردم تبدیل شده، یکی از متهمان اصلی ناترازی برق در ایران را میتوان، مزارع استخراج رمز ارز یا همان «ماینرها» دانست.
وی می افزاید: صنعتی که در ظاهر پرسود و فناورانه به نظر میرسد، اما در عمل بار سنگینی بر دوش شبکه برق کشور تحمیل کرده و بخش بزرگی از ظرفیت تولیدی را بدون بازدهی ملی، بلعیده است.
ماینرها و ناترازی برق
یکی از فعالین ناترازی برق می گوید حاصل سه عامل است، نخست افزایش مصرف در بخش خانگی و صنعتی، فرسودگی و افت تولید نیروگاهها و اضافهبار تحمیلی از سوی ماینرها.
ماینرها در زمانهایی از سال، بهخصوص تابستان، که مصرف اوج میگیرد، فعالیت خود را کاهش نمیدهند یا بهطور مخفی ادامه میدهند. سیستمهای کنترلی وزارت نیرو نیز به دلیل پراکندگی و پنهانکاری، به نظر میرسد توان رصد و برخورد مؤثر با آنها را ندارد که البته این فرضیه از سوی برخی کارشناسان رد شده است.
به گفته یک منبع آگاه، بخش قابل توجهی از مزارع رمزارز به شرکتهای شبهدولتی یا گروههایی وابسته به نهادها تعلق دارد. این افراد برق را با تعرفههای ارزان یا حتی یارانهای دریافت میکنند.
بی شک مردم باید در بخش خانگی و در سایر بخشهای صنعتی و تجاری برای صرفه جویی تلاش کنند، اما تعیین تکلیف ماینرها خود به تنهایی میتواند نقش پررنگی در مدیریت بار ایفا کند.
حالا باید دید مسوولین چه فکری به حال این تراژدی ناتمام خواهند کرد ؟