به گزارش واحد بورس، بانک و بیمه گزارش خبر و به نقل از سرمایه نگر، شاخص کل بورس تهران در تابستان امسال رشد ۱۹ درصدی داشت؛ اولین سوالی که به ذهن خطور میکند این است که آیا پرتفوی سهامداران نیز به همین میزان رشد داشته؟ میتوان حدس زد که جواب بسیاری از سهامداران خیر است!
بالاترین رقمیکه شاخص در تابستان لمس کرد یک میلیون و ۵۷۵ هزار واحد بود؛ بنظر میرسد عبور شاخص کل از یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد دشوار شده و شرایط بازار به گونهای شکل داده شده که توان عبور از مقاومت واعظی را ندارد. پس از یک سال مداوم افت قیمت سهمها، بسیاری از سهامداران خسته و ریسک گریزتر از قبل شدهاند. به همین جهت با اندک تلاطم، بازار طوفانی میشود.
مواردی که گفته شد نشان میدهد فعلا وقت بازی مسئولین با بورس نیست و با این بازار خسته و ناامید، باید با احتیاط بیشتر رفتار کرد.
بازار در حال حاضر کشش عرضه اولیههای رگباری را ندارد و حجم معاملات و نقدینگی به گونهای نیست که بتوان پذیرای مهمان جدید بود. همانطور که در مدت اخیر مشاهده کردید، عرضه اولیهها دیگر مانند گذشته رشد قیمت ندارند و خیلی زود صف خرید آنها به صف فروش تبدیل میشو، مثل «فجهان»، «فسبزوار» و… . عرضه اولیه علاوه بر این که نقدینگی بسیاری را جذب خود میکند، به سبب میل به خرید در روزهای پس از آن نیز همیشه صف خرید سنگینی داشتهاند و تا مدتها نقدینگی بسیاری در صف خرید عرضههای اولیه پارک میشود.
بررسی روند شاخص کل در تابستانی که گذشت اثر منفی عرضههای اولیه را به خوبی نشان میدهد. همانطور که در تصویر ذیل مشاهده میکنید، روند شاخص کل بورس از ابتدای تابستان تا اوایل شهریور ماه صعودی بود اما؛ پس از آن و در کمتر از یک ماه ۱۸۹ هزار واحد افت کرد.
در تابستان ۶ عرضه اولیه انجام گرفت «کیمیاتک« و «فسبزوار» در بورس و «فجهان»، «شکام»، «حآفرین» و «توسن» در فرابورس. در این بین، «فسبزوار» و «فجهان» بیش از سایرین نقدینگی به خود جذب کردند و همین موضوع سبب شد ریزش بورس شتاب بیشتری بگیرد.
در چهاردهمین روز شهریور ماه آگهی عرضه اولیه «فجهان» منتشر شد، در این روز شاخص کل در کانال یک میلیون و ۵۳۷ هزار واحد بود و در بیست و یکمین روز ماه (درست فردای روز عرضه اولیه «فجهان») آگهی عرضه «فسبزوار» منتشر شد.
به خوبی مشخص است که پس از این دو عرضه اولیه دیگر توانی برای صعود باقی نماند و شاخص در سراشیبی سقوط قرار گرفت. این تصویر به روشنی گویایی اثر منفی عرضه اولیه بر روند بازار را نشان میدهد و جای هیچ حرفی را باقی نمیگذارد.
درست است از یک سال گذشته شرکتهای بسیاری در صف عرضه اولیه قرار گرفتهاند و این صف هر روز طولانیتر از قبل میشود اما؛ هر عرضه جایی دارد و زمانی. نباید بازار را فدای آمار و ارقام و رزومه چینی کرد و بهتر است ادامه عرضههای اولیه به زمانی بهتر که بازار به ثبات نسبی رسیده، موکول شود. در غیر این صورت، عرضه اولیه در شرایط کنونی، جز پر کردن جیب سهامداران عمده، هیچ منفعت دیگری ندارد و کمکی به بازار و سهامدار نمیکند.