به گزارش خبر، فناوری تشخیص چهره یکی از امنترین روشها برای احراز هویت افراد است که این کار با تشخیص ویژگیهای چهره افراد و ذخیره آن در یک پایگاه اطلاعاتی صورت میگیرد. البته این فناوری با اینکه از امنیت بالایی برخوردار است اما ممکن است در مواردی نیز دچار خطا شود.
تکنولوژی تشخیص چهره به صورت در لحظه میتواند چهره افراد را در تصویر یا ویدئو به صورت زنده تشخیص داده و شناسایی را انجام دهد.
در دنیای امروز از فناوری تشخیص چهره به صورت گستردهای در پذیرش توریستها در هتلها و هواپیماها، امکانی برای قفل دستگاههایی مانند تلفنهای همراه و تبلتها، پرداخت آنلاین در فروشگاههای اینترنتی و دسترسی به ورودیهای فیزیکی مانند درب منازل استفاده میشود.
راهکارهای تشخیص چهره
شما به آسانی میتوانید چهره اعضای خانواده خود را تشخیص دهید زیرا با اجزای چهره آنها به صورت کامل آشنایی دارید، فناوریهای تشخیص چهره نیز به همین صورت و با تکیه بر دقت به اجزای چهره فرد عمل مینماید.
فناوریهای تشخیص و اسکن چهره از راهکارهایی مانند تصویربرداری حرارتی یا thermal، تشخیص فاصله اجزای چهره از یکدیگر و آنالیز سطح پوست با استفاده از لیزر استفاده میکنند، این فناوری زیر مجموعه تکنولوژیهای تشخیص چهره بیومتریک و اندازه گیری دادههای بیولوژیکی است.
فناوریهای تشخیص بایومتریک علاوه بر تشخیص چهره، شامل اسکن اثر انگشت فرد و همچنین اسکن عنبیه چشم نیز میشوند زیرا همانطور که میدانید علاوه بر چهره، عنبیه چشم افراد نیز کاملا با یکدیگر متفاوت است.
سطحهای امنیت و دقت تشخیص چهره در موارد مختلف
به طور کلی سه سطح در امنیت فناوریهای تشخیص چهره وجود دارد که در هرکدام از آنها بسته به موارد کاربرد مورد نظر، استفاده میشود.
در سطح تشخیص چهره ساده که در اپلیکیشنهایی مانند اینستاگرام برای فیلترهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، دوربین تلفن همراه شما تنها حجم چهره را تشخیص میدهد و اجزای چهره مانند چشمها، دهان و بینی را مشخص مینماید و سپس با الگوریتمهای پیچیدهتری جهت چهره و باز یا بسته بودن دهان فرد را نیز تشخیص میدهد.
در سطح بالاتری از امنیت که در تلفنهای همراه برای گشودن قفل مورد استفاده قرار میگیرند، تصویری از چهره شما و اجزای آن توسط اپلیکیشن تهیه شده و فاصله اجزای چهره از یکدیگر به دقت مورد بررسی قرار میگیرد. در هر بار که سعی در باز کردن قفل داشته باشید فاصله جدید با فاصله اولیه ثبت شده مقایسه شده و در صورت تطبیق قفل تلفن همراه گشوده میشود.
در روش دیگری که از آن عموما در سازمانها و شرکتهایی که امنیت در آنها حرف اول را میزند استفاده میگردد، تشخیص چهره در سطوح امنیتی بالا و با الگوریتمهای پیچیدهتری انجام میشود.
در این شرکتها با هدف تامین امنیت بالا تلاش میشود تا چهره افراد ناشناس با چهرههای واقعی دیگری که در یک بانک اطلاعاتی ذخیره شدهاند، مقایسه شود.
تشخیص چهره به صورت دو بعدی
در مواردی که دقت بالایی در تشخیص چهره مورد نیاز نیست، تشخیص چهره با تصاویر دو بعدی صورت میگیرد.
در این روش تصویر با عمق ثبت نمیشود و تصاویر اصطلاحا به صورت تخت و دو بعدی است، یعنی فاصله مردمک چشمها از یکدیگر و یا طول دهان تشخیص داده نخواهد شد و همین موارد ضریب امنیت این روش را کاهش خواهد داد.
همچنین یکی از مواردی که در این نوع از فناوری تشخیص چهره حائز اهمیت است، نور محیط میباشد و در تاریکی امکان تشخیص چهره در این روش فراهم نیست.
تشخیص چهره سه بعدی
یکی از ایرادات مهم تشخیص چهره دو بعدی ناتوانی در تشخیص دقیق، خصوصا در تاریکی و فضاهایی با نور کم عنوان شد، اما برای حل مشکل دقت پایین تشخیص دو بعدی از دوربینهای IR استفاده میشود.
در روش تصویربرداری سه بعدی از تکنولوژی لیدار (lidar) استفاده میشود، در این تکنولوژی طرح منظمی از نور لیزر به چهره تابانیده میشود و سپس انعکاس آن به سنسورهای دستگاه باز میگردد و زمان بازگشت نور ارسال شده معین میشود، با این روش عمق اجزای صورت نیز قابل تشخیص میگردد و امنیت فرآیند تشخیص چهره افزایش مییابد.
آیا تشخیص چهره در تاریکی هم قابل انجام است؟
امروزه تشخیص چهره در تاریکی با دوربینهای حرارتی ممکن شده است، تصویربردارهای حرارتی نیز به نوعی از دوربینهای IR بهره میبرند اما به این صورت که دیگر نوری به چهره فرد ارسال نمیشود.
تمامی اجسام پرتویی را ساطع میکنند که ناشی از دمای آن جسم است و این پرتو توسط دوربینهای حرارتی قابل تشخیص است، اجسام گرم پرتویی با شدت زیاد و اجسام سرد پرتو ضعیفی را ساطع مینمایند.
دقت دستگاه در تشخیص اختلاف دما، سبب افرایش امنیت این نوع تصویربرداری و تشخیص چهره خواهد شد، بنابراین هرچقدر دقت اندازهگیری افزایش یابد امنیت تشخیص بالاتر میرود و به همان میزان هزینه صورت گرفته برای دستگاه نیز افزایش مییابد.
در چه مواردی تشخیص چهره با مشکل مواجه خواهد شد؟
در تشخیص و اسکن چهره هر تغییری در صورت شما میتواند این فرآیند را دچار مشکل کند، به طور مثال یک لبخند، تغییر حالت چهره، استفاده از عینک و یا تغییر زاویه چهره نیز فرآیند تشخیص چهره را مختل میکند.
بنابر میزان امنیت سازمان و حجم بانک اطلاعاتی مورد استفاده، ممکن است پردازشگرها و یا کامپیوترها زمان زیادی را صرف شناسایی چهره افراد نمایند که البته در مواردی که مدت زمان تشخیص چهره اهمیت فراوانی دارد، ممکن است به طول انجامیدن فرآیند مشکلاتی را به همراه داشته باشد.
در تشخیص چهره بایومتریک نیز، استفاده از کلاه، شالگردن و تغییر مدل موها نیز باعث ایجاد مشکلاتی در روند تشخیص چهره خواهد شد، همچنین تصاویری با کیفیت پایین و محیطهای دارای نور کم نیز دقت نتایج اسکن چهره افراد را کاهش میدهد.